Jsme televize vašeho kraje

Plzeň chystá stavbu tří nových mateřských školek, přijdou na téměř 60 milionů korun

Plzeň, publikováno 26.06.2013, autor: Richard Beneš

Mateřská škola - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Hned tři nové mateřské školky postaví v příštím roce plzeňské městské obvody Slovany, Doubravka a Černice, které se potýkají s nedostatečnou kapacitou předškolních zařízení. Díky školkám, které začnou fungovat v září 2014 a v lednu 2015, se kapacita v Plzni zvýší o 160 míst. Městské zastupitelstvo nyní rozhodlo, že dvě třetiny nákladů uhradí město a zbytek jednotlivé obvody. A rozhodně se nejedná o malé částky, půjde téměř o 60 milionů korun.

V současné době má město ve svých školkách 5103 míst, ale tato kapacita zdaleka nestačí uspokojit všechny zájemce, i když od roku 2008 vzrostl počet míst o 577. „Od roku 2010 ale počet narozených dětí klesá a tento trend se předpokládá i pro další léta," uvedla Irena Rottová (ODS), radní pro oblast školství. Nepřesnosti v počtech nepřijatých dětí ještě zkresluje fakt, že v soukromých bytech žije v nájmu řada rodin s dětmi, jimž majitel nedovolí přihlásit se k trvalému pobytu. V těchto případech se jedná zhruba o deset procent dětí. Letos přijali ředitelé mateřských škol celkem 3627 žádostí o umístění dítěte,po odstranění duplicit se jednalo o 2366 dětí.

Zatímco obvod Slovany si postaví školku sám, pro zbývající dva zajistí stavbu útvar investic magistrátu, který přebírá dokumentaci a vyřeší i výkupy pozemků. "Slovany už několik let řeší náhradu za nevyhovující umístění mateřské školy v domě na Mikulášském náměstí, který je v havarijním stavu. Školka má kapacitu 70 dětí a v případě jejího uzavření se zhorší dostupnost pro umístění dětí do předškolního zařízení v lokalitě Petrohrad, kde je velké procento sociálně znevýhodněných rodin,“ vysvětlila radní Rottová. Nová školka vznikne u plaveckého bazénu a je na ní územní rozhodnutí. Zařízení bude mít tři třídy s kapacitou 75 dětí, počítá se i s vlastní kuchyní. Díky tomu, že jde o montovanou budovu, bude ji možné v případě poklesu počtu dětí využít k jiným účelům. Investiční náklady by v tomto případě činily 21 milionů korun.

Dlouholetým problémem je kapacita mateřské školy v Černicích, kde jsou dvě třídy pro 45 dětí umístěné v prostorách základní školy a mají dočasnou výjimku na počet dětí ve třídě. Město v Černicích postaví školku pro 50 dětí v hodnotě 16 milionů korun.

Potřebu rozšířit kapacitu mateřské školy ve Staniční ulici zdůvodňují zástupci obvodu Doubravka změnou složení obyvatelstva, jehož počet se nyní pohybuje kolem 25 tisíc. Šest mateřských školek tam navštěvuje zhruba 600 dětí. Dva nové pavilony by kapacitu zvýšily o 104 míst. Objekty jsou vyprojektovány multifunkčně a lze je v budoucnu využít také na jesle, speciální třídy i na kulturu. Celkové náklady na stavbu dvou pavilonů se odhadují na 21 milionů korun.

Pro zvýšení počtu míst už některé obvody upravily volné prostory v objektech mateřských škol, někde se například zrušily i služební byty. Například v Bolevci, Doubravce a na Slovanech se využila volná kapacita míst v objektech základních škol. Nástavby na současných objektech, které by byly levnější, neumožňuje vyhláška o požární ochraně staveb. Mateřská škola nesmí mít více než dvě nadzemní podlaží. Zřízení nového místa v MŠ je s ohledem na přísné hygienické a stavební předpisy finančně velmi náročné. Při výstavbě nového zařízení se jedná přibližně o částku 500 tisíc korun!

Školský zákon stanoví jako základní cíle předškolního vzdělávání rozvoj osobnosti dítěte předškolního věku a také vytváření základních předpokladů pro pokračování ve vzdělávání. Současně ukládá obcím zajistit místo v mateřské škole pro děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky a ty také mají vždy přednost a jsou přijaty.

Fotogalerie

Mateřská škola - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš