Jsme televize vašeho kraje

Kraj chystá projekt, který znemožní kamionům projíždět přes Ejpovice, vrátí je zpět na D5

Ejpovice, publikováno 07.06.2012, autor: Richard Beneš

Obecní úřad Ejpovice | Autor: OÚ Ejpovice

Více jak 900 kamionů denně projede obcí Ejpovice na Rokycansku. Většina těchto vozidel ovšem v obci nemá co dělat. Dopravci však nutí řidiče kamionů, aby u Rokycan sjeli z dálnice D5 a dál pokračovali po staré „pražské“ silnici ve snaze ušetřit kolem 10 až 15 eur na mýtném. Zoufalí obyvatelé Ejpovic se obrátili s žádostí o pomoc na kraj, ten nyní chystá opatření, které by mělo kamiony odvést zpátky na dálnici D5, kam také patří.

„Situace v Ejpovicích je opravdu zoufalá, vedle zmíněných 900 kamionů denně, jejichž počet někdy dosáhl až na tisíc, projede obcí dalších 7000 vozidel. Vedle hustoty provozu zde na motoristy nebezpečí v podobě hlavní silnice, která na křižovatce vede za roh, což mnohé může zmást. Pro naše obyvatele je velmi riskantní přecházení této frekventované situace, když jdou od autobusu,“ popsala situaci pro Regionpodlupou.cz starostka Ejpovic Marie Šrailová (NEZ).

„Na problém s kamiony, které přes Ejpovice projíždějí ve snaze ušetřit na mýtném, jsme upozorňovali a na základě toho proběhlo sčítání průjezdu vozidel. Navrácení kamionů zpět na dálnici D5 by nám určitě výrazně pomohlo, ale chtěli bychom samozřejmě vybudovat obchvat Ejpovic,“ uvedla starostka Šrailová.

„Ejpovice jsou dnes místem, kde se bojí rodiče pustit děti, aby přešly přes silnici. Je to tam stejné jako za minulého režimu, kdy občas skončil nějaký kamion u někoho v obýváku. Současná situace se přibližuje té, která tam tehdy byla ještě před vybudováním dálnice. Kamiony se dnes naučily masivně objíždět placené úseky,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

„Snažíme se nyní vytvořit pilotní projekt, který by znamenal zákaz vjezdu kamionů přes území Ejpovic, právě o tom vedeme jednání s policií. Nevíme už kudy kam, je to jediná šance, jak průjezd kamionům znemožnit. Je třeba vyřešit ten problém jako celek, budeme se snažit, aby se to nedotklo místní dopravy, kamiony prostě patří na dálnici,“ řekl hejtman. Podle jeho slov je již příprava celého projektu ve finále.

„Nejde o to, zavřít silnici pro kamiony jen v Ejpovicích, musíme toto opatření inzerovat od sjezdu z dálnice, bude to kraj stát nějaké finanční prostředky na dopravním značení. Je to první pilotní projekt, kdy se chceme pokusit nechat ty kamiony tam, kde jsou, tedy na dálnici. Je třeba, aby platily a aby neprojížděly hustě zabydlenou oblastí, jen proto, že ušetří deset euro. Nás těch deset až 15 euro, které oni ušetří, stojí stonásobně víc. Zničí nám komunikace, zhorší životní prostředí, dramatickým způsobem zhoršují bezpečnostní situaci. Ani jeden přejetý člověk za deset euro nestojí,“ uvedl Chovanec. Dodal, že Ejpovice nejsou zdaleka jedinou obcí, kterou projíždějí kamiony ve snaze ušetřit na mýtném, jedná si o masivní jev v rámci celé republiky. Plzeňský kraj chce nyní vyslat do světa první vlaštovku, která by takovému jednání učinila přítrž.  

Fotogalerie

Obecní úřad Ejpovice | Autor: OÚ Ejpovice