Jsme televize vašeho kraje

Petici za záchranu porodnice v Rokycanech podepsalo už 600 lidí, podpisy stále přibývají

Rokycany, publikováno 07.06.2012, autor: Richard Beneš

Nemocnice Rokycany | Autor: Televize ZAK

Občanská iniciativa „Nechci rodit na silnici“ bojující za dostupnou zdravotní péči v Plzeňském kraji a za zachování gynekologicko-porodnického oddělení Rokycanské nemocnice sbírá podpisy již více než tři týdny. Iniciativu zatím podpořilo více jak 600 lidí, každým dnem se počet podpisů zvyšuje. Pro Regionpodlupou.cz to uvedl autor petice, starosta Rokycan Vladimír Šmolík (ČSSD).

„Děkujeme všem, kteří dosud svým podpisem podpořili zachování dostupné zdravotní péče v Plzeňském kraji a také zachování gynekologicko-porodnického oddělení Rokycanské nemocnice. Podpisové archy bude moci veřejnost podepsat do června,“ říká Vladimír Šmolík.

Starostům tří měst z Plzeňského kraje došla trpělivost se současnou situací v oblasti zdravotnictví, kdy zdravotní pojišťovny hodlají rušit některé porodnice a založili novou občanskou iniciativu s názvem „Nechci rodit na silnici.“ Za jejím vznikem stojí vedle starosty Rokycan dále starosta Stodu Jiří Vlk (ODS) a starosta Tachova Ladislav Macák (ČSSD). Tachovsko už o nemocnici přišlo, Stodskou nemocnici se po intenzivních jednáních na začátku tohoto roku podařilo zachránit.

Zdravotní pojišťovny trvají na zrušení gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice v Rokycanech a své stanovisko potvrdily koncem ledna na jednání se zástupci Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje. Podle zástupců zdravotních pojišťoven by rodičky z Rokycanska převzaly porodnice v Plzni a Hořovicích, které se už nacházejí ve Středočeském kraji.

„Stavíme se jednoznačně za zachování porodnického oddělení v Rokycanské nemocnici. Jeho zrušení by znamenalo, že ročně by až pět set rodiček muselo dojíždět rodit minimálně o 20 kilometrů dál, než dosud. Nechceme, aby ženy rodily na silnici. Navíc uzavření jednoho oddělení může vést nenápadně a postupně k uzavření celé nemocnice. Příkladem toho je nemocnice v Plané,“ vysvětluje starosta Rokycan Vladimír Šmolík.

Porodnice v Rokycanech je podle slov starosty Šmolíka vyhledávaným zařízením, které je vybavené moderními přístroji, nabízí rodinný přístup, klidné prostředí a má kvalifikovaný personál. V roce 2011 zde přišlo na svět 428 dětí.

Porodnice v Rokycanech | Autor: Televize ZAK

„Tachovsko je jedním z okresů Plzeňského kraje, který o nemocnici už přišel a řadí se tak mezi unikáty, neboť nemá nemocnici okresního formátu vůbec žádnou. Naše rodičky už tudíž na silnicích rodí. To je důvodem, proč jsem se připojil k iniciativě, neboť vím, že to, co se jednou uzavře, už se nikdy neotevře,“ doplňuje starosta Tachova Ladislav Macák. Velmi často se stává, že ženy porodí v sanitce cestou mezi Tachovem a Plzní.

„Plzeňský kraj je jediný v naší zemi, který ve dvou okresech nemá nemocnici.  A přesto se zdravotní pojišťovny i ministr zdravotnictví Leoš Heger snaží uzavírat další oddělení a omezovat další péči v regionu. O další existenci nemocnice ve Stodu na jižním Plzeňsku se intenzivně jednalo na začátku tohoto roku a naštěstí se podařilo ji zachránit. I to je důvod, proč mi osud Rokycanské nemocnice není lhostejný,“ uzavírá starosta Stodu Jiří Vlk.

„Uvítáme podporu ze strany veřejnosti, která může podpořit naši iniciativu svým podpisem pod petici, kterou najdou na www.nechciroditnasilnici.cz. Podpisové archy jsou k dispozici v nemocnicích v Rokycanech, Stodu, Klatovech, Domažlicích, dále na Městském úřadě v Rokycanech, Tachově, Stodu," dodal starosta Šmolík. 

Fotogalerie

Nemocnice Rokycany | Autor: Televize ZAK
Porodnice v Rokycanech | Autor: Televize ZAK