Jsme televize vašeho kraje

Obchvat Třemošné nepřestává trápit vedení města, tentokrát mizí pachové ohradníky

Třemošná, publikováno 08.06.2012, autor: Richard Beneš

Třemošná | Autor: Obecní úřad Třemošná

Loni otevřená přeložka silnice I/27 u Třemošné na Plzeňsku nepřestává zaměstnávat vedení města. Po loňském skandálu se soudním rozhodnutím o uzavření a následnému znovuotevření komunikace kvůli údajně vysoké úrovni hluku, řeší městský úřad další potíže. Z blízkosti obchvatu se totiž ztrácí pachové dřevěné ohradníky, které mají zabránit zvěři, aby vstupovala na vozovku. Pro Regionpodlupou.cz to potvrdil místostarosta Třemošné Petr Žižka (NEZ).

Kolem frekventované komunikace obchvatu Třemošné instalovali myslivci ve spolupráci s ŘSD více jak 500 dřevěných kůlů nastříkaných speciální pěnou, jejíž pach odrazuje lesní zvěř a zabraňuje jí tak vbíhat na komunikaci. Dřevěné kůly se ovšem krátce po instalaci staly i přes zmíněný postřik terčem nájezdu zlodějů. Podle slov místostarosty Žižky jich zmizela téměř polovina.

„Pomohli jsme obnovit zábrany z pachových kůlů, v obecních lesích jsme vyřezali nové kůly, které jsme již instalovali podél komunikace. Uvidíme, jak dlouho tam páchnoucí kůly tentokrát vydrží. Jejich krádež je zarážející, zloději se dřevem zřejmě topí, nebo si z toho někdo doma něco buduje, což mě hodně překvapuje,“ řekl místostarosta.

Pokud by se i nadále kůly ztrácely, myslivci zřejmě nastříkají pachovou pěnu na stromy stojící na okrajích lesa poblíž komunikace. Případem opakovaných krádeží zatlučených kůlů se zabývala i policie, pachatel však nebyl dopaden. Na nově otevřené přeložce silnice I/27 podle informací myslivců zahynulo pod koly automobilů 28 kusů srnčího, jeden jelen a 28 zajíců.

Úplně jasno zatím není v případu kauzy stavby protihlukové bariéry podél nového obchvatu, kterou požadují obyvatelé několika domů stojících v blízkosti komunikace. Občanské sdružení Orlík chystá podat civilní žalobu na vlastníka komunikace - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), majitelé domů se nehodlají vzdát a snaží se dosáhnout stavby protihlukové stěny. „Opakovaná měření hladiny hluku provedená nezávislými subjekty prokázala, že limity hluku v žádném případě překročeny nebyly, ŘSD tedy žádnou protihlukovou stěnu stavět nebude. Máme nějaké informace o chystané žalobě ze strany sdružení Orlík, zatím se však nic neděje,“ uvedl Zdeněk Kuťák, plzeňský ředitel ŘSD.

Stavbu protihlukové stěny smetlo ze stolu i zastupitelstvo Třemošné, které odmítlo poskytnout ze svého rozpočtu 800 tisíc korun i když dalších 2,2 milionu korun přislíbil v rámci „gentlemanské“ dohody uhradit Plzeňský kraj. Dohoda zněla tak, že pokud výsledky měření hluku překročí povolenou mez, zaplatí stavbu stěny ŘSD, pokud hluk limity nepřekročí, byl Plzeňský kraj ochoten uhradit 70 procent nákladů, zbytek měla zaplatit Třemošná. Město ovšem odmítlo za stěnu platit a dohoda tak padla. Jednalo se i o vůli občanů města, kteří svůj nesouhlas vyjádřili podpisovou akcí. Zdálo se jim nespravedlivé, aby město investovalo finance do stavby, která není zapotřebí, na úkor zbytku Třemošné.

Sdružení Orlík se loni bezprostředně po otevření přeložky I/27 podařilo obchvat za miliardu z důvodu údajného nadměrného hluku uzavřít na základě předběžného opatření vydaného soudem. Občanské sdružení svůj požadavek na uzavření silnice nakonec stáhlo po jednání s ŘSD a vedením Plzeňského kraje poté, co dostalo příslib stavby protihlukové stěny

Příslib vystavět protihlukovou stěnu si lidé z rodinných domů blízko nového obchvatu vymohli letos v létě poté, co se obrátili na soud a ten vydal předběžné opatření, kterým nařídil novou silnici za miliardu uzavřít. Nakonec k tomu nedošlo, protože občanské sdružení svůj požadavek stáhlo, když po jednání s vedením kraje, obce a Ředitelství silnic a dálnic a dostalo příslib nového měření hladiny hluku a případné stavby protihlukové stěny. Z té nakonec rozhodnutím zastupitelů Třemošné sešlo. Právní zástupce sdružení Orlík Stanislav Němec potvrdil, že se jeho klienti chystají podat civilní žalobu na ŘSD a nepřestávají bojovat o protihlukovou stěnu.

Většina obyvatel Třemošné postoj lidí ze sdružení Orlík ostře kritizuje a poukazuje na to, že všichni dobře věděli o plánované stavbě obchvatu a přesto si tam postavili nové domy. „Značně rozbouřená situace v Třemošné se v posledních měsících uklidnila, doufáme, že už nebudeme nuceni čelit podobným problémům, jako loni,“ dodal místostarosta Petr Žižka.  

Fotogalerie

Třemošná | Autor: Obecní úřad Třemošná