Jsme televize vašeho kraje

V kraji je 6,2 procenta lidí bez práce, nejlepší situace je na Rokycansku, nejhorší na Tachovsku

Plzeňský kraj, publikováno 08.06.2012, autor: Richard Beneš

Úřad práce | Autor: MPSV

Nezaměstnanost v Plzeňském kraji během měsíce května klesla oproti předchozímu dubnu z 6,5 na 6,2 procenta. Vliv na tento pokles měly především sezónní práce v zemědělství, stavebnictví a v lesích. Míra nezaměstnanosti poklesla ve všech sedmi okresech regionu. Podle informací Tomáše Moravce z plzeňského úřadu práce je i nabídka volných pracovních míst vyšší než loni. Vyplynulo to z měsíční statistiky, kterou v pátek zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Na území Plzeňského kraje bylo k poslednímu květnovému dni bez práce 20 424 osob, což je o 1 058 méně než v minulém měsíci a o 2 070 méně než ve stejném období loňského roku. Z tohoto počtu bylo 19 929 uchazečů dosažitelných, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání.  Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v květnu celkem 4 462 uchazečů o zaměstnání, tedy 21,8 procenta všech nezaměstnaných. Plzeňský kraj je po Praze druhým regionem s aktuálně nejnižší mírou nezaměstnanosti. V Praze jsou bez práce čtyři procenta obyvatel. V rámci celé České republiky klesla v květnu nezaměstnanost o dvě desetiny na 8,2 procenta.

„Záměr hromadného propouštění nenahlásil během května žádný zaměstnavatel z okresu Plzeň – město a ani v celém Plzeňském kraji. Stejně tak se ovšem nechystá nikde nábor nějakého většího počtu lidí. Šanci v uplatnění na trhu práce mají nyní nejvíce obchodní zástupci, zájem je i o technické profese jako jsou strojaři a nouzi o práci nemají ani číšníci, kuchaři, prodavači a řidiči nákladních vozů,“ uvedl Tomáš Moravec s tím, že velmi žádanou profesí na trhu práce v regionu jsou lékaři.  

Nejnižší míru nezaměstnanosti, 4,9 procenta, vykazuje okres Rokycany, naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti má tradičně okres Tachov, kde je bez práce 8,8 procenta obyvatel. Domažlicko má míru nezaměstnanosti 7,1 procenta, Klatovsko 7,2 procenta. Okres Plzeň jih se drží na pěti procentech, severní Plzeňsko má 6,2 procenta a v Plzni je nezaměstnanost 5,5 procenta. K 31. 5. 2012 bylo na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji evidováno celkem 2 980 volných pracovních míst, což je o 224 více než v minulém měsíci a o 864 více než v květnu předchozího roku. Na jedno volné pracovní místo připadá 6,9 uchazečů. Druhá vlna krize se zatím v regionu neprojevuje, vývoj nezaměstnanosti je podle slov Tomáše Moravce zatím standardní.

Nejvíce volných pracovních míst, konkrétně 1281, evidují v Plzni-městě, kde na jednu volnou pozici připadá 5,2 uchazeče. Na Klatovsku je nyní 516 volných míst, což je o 88 více než v dubnu, a připadá tam 6,3 uchazeče na volnou pozici. Zhruba 300 volných míst mají na Domažlicku, na jihu Plzeňska jich je 360, na Plzni-severu 274.

 

Fotogalerie

Úřad práce | Autor: MPSV