Jsme televize vašeho kraje

OC Corso v centru Plzně neprošlo, nyní na ploše po zbouraném DK Inwest sídlí cirkus

Plzeň, publikováno 13.08.2013, autor: Richard Beneš

Na místě bývalého DK Inwest nyní stojí cirkus Berousek | Autor: Richard Beneš

To, co ještě na jaře vypadalo jako dobrý vtip, stalo se nyní skutečností. Na místě bývalého DK Inwest skutečně vyrostlo namísto referendem odmítnutého obřího nákupního centra OC Corso Americká cirkusové šapitó, jak již dříve avizoval předseda představenstva společnosti Amádeus Václav Klán. Až do 23. srpna bude na velké proluce v centru města sídlit Berouskův cirkus Sultán a zbořeniště po kulturním domu opět slouží ke „kulturním“ účelům.

Společnost Amádeus, jejíž plány na vybudování obchodního centra zhatilo lednové referendum, které zavázalo vedení města k tomu, aby všemi prostředky zabránilo v lokalitě postavit obchodní zařízení, se rozhodlo využít volnou plochu ke komerčním účelům. Už několik měsíců tam parkují automobily a nyní přijel i cirkus. Společnost Amádeus nevyloučila možnost, že plocha blokovaná vleklým sporem s plzeňským magistrátem v budoucnu poslouží i dalším cirkusům.

Společnost Amádeus nabídla městu odprodej zmíněného pozemku za 1,4 miliardy korun. To ovšem vedení města odmítlo a nabídlo za pozemek 270 milionů korun. Tuto nabídku zase neakceptovala společnost Amádeus a nyní se schyluje k velké právní bitvě. Jasné je v tomto okamžiku jen to, že během několika příštích dní bude největší plzeňské pískoviště sloužit artistům, cvičeným zvířatům, klaunům a návštěvníkům cirkusu. Pravidelné návštěvy cirkusů se možná stanou součástí projektu Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015.

Místo OC Corso mohou Plzeňané navštívit cirkus | Autor: Richard Beneš   

Fotogalerie

Na místě bývalého DK Inwest nyní stojí cirkus Berousek | Autor: Richard Beneš
Místo OC Corso mohou Plzeňané navštívit cirkus | Autor: Richard Beneš
Cirkus Berousek vrátil kulturu na zbořeniště po DK Inwest | Autor: Richard Beneš