Jsme televize vašeho kraje

Radnice centrálního plzeňského obvodu zajistila první aukci energií, lidé mají šanci ušetřit třetinu nákladů

Plzeň, publikováno 14.08.2013, autor: Richard Beneš

Odběr elektřiny - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Konečně se dočkala i Plzeň a v centrálním třetím městském obvodu se uskuteční první elektronická aukce na dodavatele elektřiny a plynu. Díky aukci mohou na energiích ušetřit přihlášené domácnosti i firmy až třetinu nákladů za rok. Pro běžnou rodinu by taková úspora mohla znamenat v průměru šest až sedm tisíc. Snahou radnice je také ochránit své obyvatele před podomními obchodníky s energiemi, kteří lidem nabízejí mnohdy velmi nevýhodné smlouvy. V tomto případě bude radnice garantem aukce i smluv dodavatelů se zákazníky, zákazníci nebudou hradit žádné poplatky ani provize,“ uvedl starosta plzeňské trojky Jiří Strobach (ODS).

Vedle centrálního plzeňského obvodu zatím žádný jiný městský obvod nevyužil možnosti získat v energetických aukcích pro své obyvatele a podnikatele levnější energie. Zájemci ze strany veřejnosti si mohou zažádat o účast v energetické aukci v období od 26. 8. do 24. 9., samotná aukce se pak uskuteční poslední pracovní den v říjnu. Aukci zajišťuje firma eCentre, která má s jejich pořádáním v rámci celé ČR největší zkušenosti. „Naší první aukce by se v Plzni mohlo zúčastnit tři až pět procent domácností. Předpokládáme, že se pak budou hlásit i ostatní městské obvody. Další aukce pro Plzeň by pak měla proběhnout na jaře příštího roku,“ uvedl Jan Gebauer za firmu eCentre.

„Čím více zákazníků se do aukce přihlásí, tím lepší bude výsledná cena. Dostali jsme nabídku od firmy eCentre, dosažené ceny v dřívějších aukcích byly pro zákazníky velmi příznivé, proto tuto nabídku schválila rada obvodu. Do aukce se mohou hlásit jednotlivci nebo společenství vlastníků a bytová družstva,“ řekl starosta Jiří Strobach.  

Obyvatelé třetího městského obvodu se mohou do aukce přihlásit v konferenční místnosti úřadu v sadech Pětatřicátníků 1. vždy během pondělí a úterý. Tam podepíší smlouvu s firmou eCENTRE. Firma pro klienty zajistí zdarma také smlouvy s novým dodavatelem. S sebou musí mít zájemci kopie současné smlouvy na energie a vyúčtování za 12 měsíců. "Pokud bude větší zájem, sběr podkladů a uzavírání smluv prodloužíme," vysvětlil místostarosta Radislav Neubauer (ČSSD).

Elektronické aukce pro státní správu a veřejný sektor pořádá firma eCentre již od roku 2006 a od letošního března je umožnila i pro domácnosti, vždy jednou měsíčně. Aukce probíhají každý měsíc a zúčastnily se jich již stovky obcí, konkrétně to bylo přes 11 tisíc domácností. Při celkovém objemu energií přes 410 milionů korun činila dosažená úspora přes 116 milionů korun. V průměru ušetří klienti díky aukci a přechodu na nového dodavatele u elektřiny 27 procent a u plynu 26 procent.

„Možnost elektronických aukcí energií je známá již od konce minulého roku a mně nezbývá než se ptát, proč již takovou možnost neměli občané našeho obvodu dříve. Je to systémové řešení, které může výrazně ulevit občanům a snížit výdaje rodinných rozpočtů,“ podotkl Radoslav Škarda, opoziční zastupitel obvodu za TOP 09.

 

 

Fotogalerie

Odběr elektřiny - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš