Jsme televize vašeho kraje

Plošný zákaz hazardu se zřejmě nepodaří udržet ani na Slovanech, uvidí se příští středu

Plzeň, publikováno 15.08.2013, autor: Richard Beneš

Herna - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Zastupitelé z městského obvodu Slovany budou příští týden ve středu na mimořádném zastupitelstvu rozhodovat osudu heren na svém území. Slovany byly až doposud jediným velkým plzeňským obvodem, který zastával k hernám nulovou toleranci a chtěl je od začátku roku 2015 úplně vytěsnit. Podobně jako ostatní městské části však i na Slovanech postupem času zřejmě dospěli k názoru, že by nebylo úplně nejlepší zbavit se všech heren, které přináší do rozpočtu nemalé peníze. Lze proto očekávat, že na jednání zastupitelstva dojde k přehodnocení negativního postoje k hernám.

Zatímco TOP 09 trvá na absolutním zákazu heren na území městské části Slovany, starosta Lumír Aschenbrenner (ODS) nyní uvedl, že by nebylo úplně zodpovědné zbavit se celého příjmu z hazardu naráz bez možnosti připravit se na dopady tohoto kroku. Argumentuje například skutečností, že obvod spolufinancuje výstavbu nové mateřské školky, na kterou by obvod po výpadku milionových zisků z hazardu neměl potřebné finance.

"V obvodu Plzeň 2 Slovany je TOP 09 součástí koalice s ODS a PVP a nese tedy plnou zodpovědnost vládnoucí strany. Zároveň ČSSD na Slovanech prohlašuje, že na základě svého volebního programu prosazuje regulaci hazardu," uvedl k záležitosti Vlastimil Lokajíček, předseda MO ČSSD Plzeň Slovany.

Už v pondělí server Regionpodlupou.cz informoval o tom, že na mimořádném jednání zastupitelstva největší městské části Lochotín troskotaly plány opozice, zejména z TOP 09 a KSČM, která chtěla vyvolat hlasování o úplném zákazu heren. K samotnému hlasování nakonec ani nedošlo, koaliční zastupitelé z ODS a ČSSD neodhlasovali program jednání zastupitelstva a to předčasně skončilo. Důvodem k tomuto kroku byla skutečnost, že se kvůli dovoleným nemohli na důležité hlasování dostavit všichni zastupitelé. O hernách se bude na Lochotíně jednat na dalším zastupitelstvu, které je svolané na 3. září.

Město Plzeň se nechce hazardu úplně vzdát, hodlá zredukovat 65 procent heren, jejich úplný zákaz považuje za špatné řešení. Před zářijovým jednáním městského zastupitelstva, které o hernách definitivně rozhodne, chtělo město znát postoj jednotlivých obvodů k této problematice. A zatím to vypadá tak, že herny v Plzni skutečně zůstanou ve všech městských obvodech.  

Fotogalerie

Herna - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš