Jsme televize vašeho kraje

Bártova ABL získala zakázku bez tendru, audit v Národním divadle potvrdil obcházení zákona

Praha, publikováno 19.08.2013, autor: Richard Beneš

Národní divadlo | Autor: Wikipedia

Audit v Národním divadle (ND) potvrdil obcházení zákonů při výplatách či uzavření zakázky s firmou ABL za miliony korun bez tendru. Došlo tak slova ředitele divadla Jana Buriana, která uvedl pro náš server Regionpodlupou.cz, těsně poté, co jej po nástupu do funkce odvolal ministr kultury úřednické vlády Jiří Balvín. Účetnictví divadla nyní prověřuje finanční úřad, způsobené škody zatím ještě nejsou známé. Na základě auditu chce divadlo, které již opět vede bývalý ředitel plzeňského Divadla J.K.Tyla Burian, změnit systém odměňování pracovníků a zrušit smlouvu s Mark2 Corporation (dříve ABL). Tu v minulosti vedl nynější poslanec a šéf Věcí veřejných Vít Bárta.

Podle slov ředitele divadla Jana Buriana docházelo při odměňování zaměstnanců Národního divadla k závažnému porušování zákoníku práce a souvisejících předpisů. V divadle se například obcházela mzdová regulace, porušovaly se povinnosti při placení daní a zdravotního a sociálního pojištění. „Není například možné zaměstnance divadla, kteří stejnou práci vykonávají na základě pracovního poměru, platit ve stejném měsíci ještě jiným způsobem, tedy třeba navíc na základě autorského zákona,“ konstatoval Burian.

Ředitel divadla již zrušil části kolektivní smlouvy, které jsou v rozporu se zákony. S uměleckými šéfy projednal nový mzdový předpis, který by měl platit od září. Co nejdříve bude také zaveden standardní systém odměňování v souladu s platnou legislativou.

Z prověrky v divadle vyplynulo, že vedením Státní opery zřejmě nevyhlásilo výběrové řízení na několikamilionový kontrakt s bezpečnostní agenturou Mark2 Corporation, původně Bártovou ABL. Z předložených smluv a dodatků vyplývá, že roční smluvní plnění společnosti Mark2 Corporation je zhruba ve výši 3,5 milionu korun a jedná se tedy o nadlimitní zakázku na služby. V současné době tedy musí být smlouva ukončena a na zakázku bude vyhlášeno řádné výběrové řízení. Další smlouvy mezi Státní operou a ABL byly podle vedení divadla údajně uzavřeny i před rokem 2006.

Fotogalerie

Národní divadlo | Autor: Wikipedia