Jsme televize vašeho kraje

Pochodu pravicových radikálů ulicemi Plzně budou nenásilně a zvesela čelit i Plzeňané

Plzeň, publikováno 20.08.2013, autor: Richard Beneš

Občané Plzně v minulosti už ukázali, že ve svém městě nácky nebudou trpět | Autor: Richard Beneš

Hned tři protestní akce, demonstrace, nebo pochody by se měly odehrát v sobotu 24. srpna v centru Plzně. Jako první oznámili na úřadech svoji protiromskou demonstraci pravicoví radikálové, další akci oznámili jejich odpůrci. Nyní svolává Plzeňany na občanskou protestní akci proti rasistickému pochodu několik organizací jako jsou Plzeňané o.s., HUMR o.s., Johan o.s., iniciativa Plzeň na kole, Strana zelených Plzeň, Děti Země Plzeň, Česká pirátská strana - Plzeňský kraj. Pro server Regionpodlupou.cz to uvedl člen koordinačního výboru Martin Marek.

„Na sobotu je do Plzně nahlášena protiromská demonstrace spolu s pochodem skrze Petrohrad, pořádaná sympatizanty extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti. Navazuje na obdobné akce, které sympatizanti rasistických iniciativ pořádají v mnoha místech země. Jsme hluboce přesvědčeni, že rasistické pochody nevylepšují stav ve společnosti, ale pouze posilují předsudky a rozdmýchávají nenávist. Jako občané Plzně, jimž záleží na městě a lidech, kteří v něm žijí, bez ohledu na barvu pleti, nemůžeme přihlížet tomu, když našimi ulicemi a pod okny našich spoluobčanů pochodují lidé s omezeným viděním světa. I my se proto v ten den setkáme v ulicích našeho města, kde chceme ukázat, že Plzni není vlastní nenávist, ale solidarita, různorodost a spolupráce. Vyzýváme k témuž další Plzeňanky a Plzeňany,“ stojí v prohlášení organizátorů občanského protestu.

„Jak budeme protestovat proti projevům rasistické hlouposti? Nenásilně, zvesela, občansky! Místo konání, hodinu zahájení o další informace zveřejníme v průběhu týdne. Víme samozřejmě o chystané akci Blokáda neonacistické demonstrace, která se má uskutečnit stejný den. S jejími, pro veřejnost anonymními organizátory, jsme v diskuzi,“ uvedl Martin Marek.

Pravicoví radikálové už ulicemi Plzně několikrát prošli | Autor: Richard Beneš

Zatímco pravicoví radikálové plánují, že jejich protiromský pochod povede od 15.00 hodin centrem Plzně, jejich odpůrci si pro připravovanou blokádu ohlášenou jako Veřejné shromáždění za účelem protestu proti vyvolání nesnášenlivosti v Plzni zablokovali na sobotní odpoledne a podvečer pět prostranství. Akce by měly proběhnout v rozmezí od 13.00 až do 19.00 hodin na Anglickém náměstí, na prostranství U Zvonu, u Papírenské lávky, v Prokopově ulici u Komorního divadla a ve Štruncových sadech.

Všechny demonstrace i pochody proběhnou pod dohledem policie, která je podle slov krajské mluvčí Martiny Kohoutové připravena uvolnit dostatečný počet sil a prostředků. Snahou policie bude zabránit pravicovým radikálům pochodovat do míst, kde žije větší množství romských obyvatel. Policie musí zabránit i tomu, aby se k sobě nedostali stoupenci znepřátelených táborů.

Jeden ze zadržených pravicových radikálů při akci na plzeňském náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš   

Fotogalerie

Občané Plzně v minulosti už ukázali, že ve svém městě nácky nebudou trpět | Autor: Richard Beneš
Pravicoví radikálové už ulicemi Plzně několikrát prošli | Autor: Richard Beneš
Jeden ze zadržených pravicových radikálů při akci na plzeňském náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš