Jsme televize vašeho kraje

České dráhy už kraji zaplatily během tří let na pokutách téměř milion korun za porušování smluv

Plzeňský kraj, publikováno 21.08.2013, autor: Richard Beneš

Železniční doprava - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Pod cíleným tlakem Plzeňského kraje se ocitla společnost České dráhy (ČD), která dostává od hejtmanství ročně stomilionové dotace na ztrátový provoz. Letos by měly ČD dostat od kraje 558 milionů korun. V souvislosti s tím ovšem kraj prostřednictvím své firmy POVED (Plzeňský organizátor veřejné dopravy) kontroluje dodržování smluvních podmínek smlouvy o závazku veřejné služby v drážní dopravě. Za tři roky už dráhy zaplatily kraji na pokutách za porušení smluv 962 tisíc korun.

„Z výsledků kontrol vyplývá, že se postupně zvyšuje procento bezzávadných vozů v soupravách ČD, tedy že se zlepšuje kultura cestování ve vlacích ČD. Problémy občas nastávají v zimním období, ve kterém se zjišťuje i tepelná pohoda ve vozidlech,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Bauer (ČSSD). Nejčastěji zjištěnými problémy jsou čistota vozů, neuzavřené dveře po odjezdu vlaku, chybějící toaletní papír na WC, zpoždění a v zimního období vytápění, kdy ČD netemperují všechny vozy v soupravě.  

„V roce 2012 došlo v porovnání s rokem 2011 ke zlepšení většiny kontrolovaných parametrů. Lze tak konstatovat, že ze strany ČD se věnuje řešení zjištěných závad stále větší pozornost a závady jsou operativně odstraňovány v závislosti na technických a finančních možnostech dopravce. Kraj věří tomu, že se ČD do dvou let dostanou na 90 až 95 procent vozů bez závad. Ve třetím čtvrtletí roku 2010 to bylo 67 procent, o dva roky později už přes 81 procent,“ pokračuje náměstek Bauer.

Zjištěné nedostatky pak řeší dopravce i se strojvedoucími, vlakvedoucími a průvodčími. „Děláme maximum, aby závad bylo co nejméně. Přesto kontroly závady nacházejí. Řešíme je se zaměstnanci, kteří to zavinili," uvedl k problematice šéf plzeňské oblasti ČD Vladimír Kostelný. Cílem ČD je mít do dvou let v pořádku přes 90 procent kontrolovaných vozů.  

Osobní a spěšné vlaky v regionu ujedou ročně 5,71 milionu kilometrů. Vedle Ústeckého a Středočeského kraje patří i ten Plzeňský k trojici regionů, které v rámci celé ČR zvýšily rozsah vlakové dopravy. Plzeňský kraj zvyšuje objednávky u ČD od roku 2005. 

Fotogalerie

Železniční doprava - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz