Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé ze Slovan potvrdili, že po roce 2014 chtějí mít obvod bez hracích automatů

Plzeň, publikováno 21.08.2013, autor: Richard Beneš

Jedna z mnoha plzeňských heren - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Zastupitelé městského obvodu Plzeň 2 – Slovany ve středu na mimořádném jednání zastupitelstva odmítli většinou hlasů variantu A, která by okamžitě zrušila všechny hrací automaty na území obvodu. Naopak 25 přítomných zastupitelů podpořilo variantu B, podle které budou automaty z území obvodu mizet postupně do konce prosince roku 2014, jak si zastupitelstvo odhlasovalo již v únoru loňského roku.

Vedení města Plzně se však letos rozhodlo vyhlášku projednat znovu a požádalo opět obvody, aby se k problematice znovu vyjádřily a to i přes to, že příjmy z tohoto typu hazardu nejsou přímými příjmy obvodů, ale celého města. Důvodem tohoto rozhodnutí byl také nedávný nález Ústavního soudu umožňujícího obcím eliminovat hrací přístroje okamžitě a bez čekání na vypršení platných povolení. Zároveň se ale vedení města Plzně rozhodlo těm obvodům, které se heren zřeknou, okamžitě sebrat finanční prostředky plynoucí z tohoto typu hazardu do městské kasy. Tím také obvody v jejich snaze o jakoukoli regulaci hracích přístrojů značně demotivovalo. Přesto se ale na Slovanech podařilo udržet stávající názor a definitivně prosadit řešení, které ke konci heren jednoznačně vede.

Samotnému hlasování předcházelo několik vystoupení majitelů heren nebo jejích zaměstnanců. Všichni kladli zastupitelům podobné dotazy. Zajímalo je, co mají udělat s lidmi, které by byli v případě okamžitého zákazu heren nuceni propustit, kde by měli vzít peníze na odstupné pro své zaměstnance a jak vedení obvodu zaplní díru v rozpočtu, kde budou chybět peníze pocházející z hazardu.

„Je zde někdo, kdo by zastupoval lidi, kteří jsou závislí na automatech, mají problémy, zničili si tak své rodiny, máme je na sociálních dávkách a stojí nás to hodně peněz,“ ptal se zastupitel Pavel Pokora (ČSSD), jehož proslov vzápětí vyvolal smích u přítomných provozovatelů heren. „Mluví se tady stále jen o zaměstnancích heren, ale nemluví se o hazardu a my jsme proti hazardu,“ pokračoval zastupitel Karel Kvit (KSČM). „Vedli jsme diskusi v našem klubu zastupitelů ČSSD, shodli jsme se na tom, že preferujeme B, tedy úplný zákaz automatů s přechodným obdobím,“ uvedl Vlastimil Lokajíček, předseda MO ČSSD Plzeň Slovany. „Jsme pro variantu B,“ stručně dodal za zastupitele z KDU-ČSL Pavel Janouškovec.  

„Tím, že jsme opět potvrdili variantu B, znamená to pro obvod, že koncem roku 2014 by zde neměl být žádný automat, nové hrací automaty nepovolujeme a od našeho loňského usnesení ubylo 33 procent hracích automatů. Ty budou i nadále bývat, protože žádná další povolení nebudeme udělovat. V současné době je na území obvodu 94 výherních hracích přístrojů a 218 výherních loterijních terminálů. To obnáší 37 provozoven. Příští rok samovolně zanikne deset dalších heren, tak zbyde jen 27 provozoven. Letos měl obvod z hazardu příjem kolem 15 milionů korun,“ řekl pro server Regionpodlupou.cz starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS).

„Pokud by se po roce 2015 v souvislosti s hernami nic nezměnilo, tak nebudeme schopni sestavit rozpočet. Pokud by město nyní rozhodlo o úplném zákazu automatů na Slovanech, tak nemáme příští rok ani peníze na pokrytí stavby naší nové mateřské školky, budeme muset rozvázat smlouvy s firmami, které obvod uklízí. Nejsem příznivcem heren, ale cítím odpovědnost za život lidí v našem obvodu, úplný zákaz heren rozhodně není dobrý,“ dodal starosta Aschenbrenner.

„Nejprve jsme zastupitelstvu navrhovali variantu okamžitého zákazu provozování automatů na Slovanech, ale pro tuto variantu se nenašel dostatečný počet hlasů. Jsem rád, že bylo schváleno alespoň kompromisní řešení, které k našemu cíli vede. A tím je nulová tolerance a ukončení provozu všech automatů k 31. 12. 2014. Náš názor na tuto problematiku je konzistentní a zastupitelstvo tlaku hazardního průmyslu odolalo.“ Provozování výherních hracích automatů a videoloterijních terminálů tak bude na Slovanech od ledna 2015 ilegální činností,“ konstatoval místostarosta obvodu Slovany Jan Fluxa (TOP 09). 

Fotogalerie

Jedna z mnoha plzeňských heren - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš