Jsme televize vašeho kraje

Primátor Plzně se chystá na sobotní pochod extrémistů, může být klíčovou osobou, která akci rozpustí

Plzeň, publikováno 22.08.2013, autor: Richard Beneš

Extrémisté se chystají na pochod Plzní, policie i magistrát připravuje bezpečnostní opatření | Autor: Richard Beneš

Policie se ve spolupráci s magistrátem připravuje na sobotu, kdy centrem města projde povolený pochod pravicových radikálů, který je protiromskou demonstrací. Následně se odehraje hned několik akcí jejich odpůrců. V akci bude i primátor Plzně Martin Baxa (ODS). Z titulu své funkce a vzhledem k tomu, že trasa pochodu povede přes území dvou městských obvodů, má primátor právo pochod rozpustit, pokud dojde k porušení shromažďovacího zákona.

„Pochod jsme zakázat nemohli, z formálních důvodů nenaplňoval důvody, aby jej bylo možné zakázat. Budu mít na místě patřičné informace a dojde-li k porušení shromažďovacího zákona, mohu pochod rozpustit. Prostřednictvím městské policie jsme vydali výzvu občanům, ve které veřejnost ujišťujeme o tom, že bezpečnostní opatření budou velmi důsledná a důkladná, že občanům nehrozí žádné nebezpečí. Vyzýváme ale občany, aby se nezdržovali v bezprostřední blízkosti trasy pochodu,“ řekl primátor Martin Baxa.

„Vedle svolaného shromáždění a následného pochodu městem, jehož účelem je vyjádření názoru nesouhlasu, bylo správním orgánům města oznámeno na 24. srpna dalších šest shromáždění občanských aktivistů, jejichž účelem je občanský protest proti vyvolávání nesnášenlivosti v našem městě Plzni. Pochod i shromáždění byly oznámeny fyzickými osobami na příslušné správní úřady a budou se konat v době od 13.00 hodin do 20.00 hodin avizovaných svolavatelem. Jedná se o oznámená shromáždění dle zákona o právu shromažďovacím, ve znění pozdějších předpisů,“ uvedla krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová.

Plánovaná trasa pochodu pravicových radikálů vede z náměstí Republiky do Františkánské ulice, Kopeckého sadů, přes lávku u bývalého Domu kultury, vpravo do Sirkové ulice směrem k Hlavnímu nádraží Českých drah, za nádražím vlevo do Železniční ulice, po Koterovské ulici směrem ke konečné stanici tramvaje č. 2 na Slovanech, vpravo na Slovanskou alej, na náměstí Milady Horákové. Ostatní shromáždění jsou nahlášena do lokalit U Zvonu, Anglické nábřeží, u Komorního divadla v Prokopově ulici, u Papírenské lávky, ve Štruncových sadech a Mikulášské náměstí.

Plzeňané už v minulosti prokázali, že nácky ve svém městě nechtějí trpět | Autor: Richard Beneš

V akci budou policisté služby pořádkové policie, včetně kynologů, služby dopravní policie, kriminální policie a vyšetřování, policisté z odboru cizinecké policie a členové antikonfliktního týmu. „Plánovaný počet policistů, jejich výzbroj a výstroj i nasazení techniky odpovídá informacím, které máme v tuto chvíli k dispozici. Standardně můžeme v případě potřeby požádat další krajská ředitelství prostřednictvím Policejního prezidia ČR o poskytnutí sil a prostředků a zároveň jsme i my připraveni tuto součinnost poskytnout. Opatření si vyžádá i omezení v dopravě, která mohou spočívat v uzavření ulic, po kterých povede trasa pochodu, v odklonech dopravy a stanovení objízdných tras. Rovněž může dojít k omezení městské hromadné dopravy a to na dobu nezbytně nutnou v době pochodu a konání shromáždění,“ vysvětlila mluvčí policie Kohoutová.

Policie doporučuje občanům, aby se v sobotu v době od 13.00 hodin do přibližně 20.00 hodin nezdržovali v místech plánované trasy pochodu a shromáždění nebo jejich bezprostřední blízkosti.  Zároveň upozorňuje, aby lidé v těchto místech v den konání akce neparkovali auta, důsledně dodržovali dopravní značení a respektovali pokyny policistů. „Nechceme zasahovat proti pokojným pochodům a shromážděním místních občanů, pokud ale dojde k protiprávnímu jednání, budeme tuto situaci řešit,“ dodala za policii Martina Kohoutová. 

Fotogalerie

Extrémisté se chystají na pochod Plzní, policie i magistrát připravuje bezpečnostní opatření | Autor: Richard Beneš
Plzeňané už v minulosti prokázali, že nácky ve svém městě nechtějí trpět | Autor: Richard Beneš