Jsme televize vašeho kraje

Radní Plzně smetli ze stolu návrh koncepce na zklidnění dopravy v centru města

Plzeň, publikováno 22.08.2013, autor: Richard Beneš

Magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Většina radních města Plzně smetla ve čtvrtek na jednání rady ze stolu materiál náměstka primátora Petra Runda (ODS), jednalo se o návrh koncepce na zklidnění dopravy v centru Plzně. Například Riegerova ulice by se proměnila v pěší zónu, pro dopravu by se uzavřela Dřevěná ulice a bez aut by měla zůstat i západní strana náměstí s částí Dominikánské ulice až k lávce přes Mži. Pro návrh nakonec hlasoval vedle Petra Runda jen primátor Martin Baxa (ODS), zbývajících sedm radních bylo proti nebo se hlasování zdrželo.

„Je to téma, které je dlouhodobě konfliktní, neexistuje na něj ani v řadách koalice, ani v řadách opozice shodný názor. Jednu skupinu tvoří zastánci myšlenky, že do centra se má dojet autem, protože jinak tam ty obchody a další služby zaniknou. Jiní, ke kterým se řadím i já, jsou přesvědčeni o tom, že centrum města by mělo být co nejklidnější a mělo by v něm být co nejméně, automobilové dopravy,“ uvedl pro Regionpodlupou.cz primátor Baxa. „Naše vedení magistrátu už podniklo významné kroky, změnila se část parkovacích míst na rezidenční, zrekonstruovaly se ulice v centru města a byl bych rád, abychom během podzimu přijali jednoznačné rozhodnutí, jak se dál bude centrum města rozvíjet,“ vysvětlil primátor.

„S ohledem na dopravní polohu centra města nemůžeme centrum města úplně uzavřít. Nemůžeme udělat to, že by do našeho centra nepřijížděla vůbec žádná auta, ale jsem přesvědčen o tom, že se dá doprava v centru města omezit významně a takovou myšlenku budu v těch jednáních zastávat. O Riegrově ulice už se mluví asi 13 let nicméně až naše vedení magistrátu dokázalo připravit rekonstrukci Riegrovy ulice na pěší do zónu až do fáze stavebního povolení. Jednou z myšlenek je, že by jak Riegrova ulice, tak i Dřevěná ulice byly pěšími zónami, uzavřenými pro automobilovou dopravu,“ dodal primátor Martin Baxa. Podle jeho slov se radní zatím shodnou jen v případě vytvoření pěší zóny v Riegerově ulici.  

„Je třeba to všechno v klidu promyslet. Čeká nás navíc klíčový rok 2015, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury a v tu dobu by mělo být město bez výkopů a zásadních omezení,“ uvedl náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Už při prvním květnovém představení návrhu koncepce zklidnění centra Plzně městským zastupitelům vyvolala prezentace rozporuplné reakce. „Bůh nás chraň od něčeho takového, co jste tady předvedli, to město tím úplně zabijete. Jsem zásadně proti. Pokud všechny ulice kolem centra uděláme pěší, tak tady zemřou všechny krámečky a budeme tady mít jen tržiště. Vypadalo to hezky, ale nechci to a doufám, že se toho ani nedožiji,“ uvedla například opoziční zastupitelka Jaroslava Maříková (Občané.cz).

Spokojen byl naopak jiný opoziční zastupitel Petr Suchý (TOP 09), který jinak patří k velkým kritikům současného vedení magistrátu. „To, co jsme viděli, je přesně to, co jsme celou dobu prosazovali a kvůli čemu jsme šli do komise pro zklidnění města. Děkuji za to,“ řekl Suchý.   

Fotogalerie

Magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš