Jsme televize vašeho kraje

Centrální obvod stojí stovky tisíc korun odstraňování černých plakátů

Plzeň, publikováno 11.06.2012, autor: Richard Beneš

Černý výlep plakátů v ulicích Plzně | Autor: Richard Beneš

Téměř šest tisíc nelegálně vylepených plakátů nechalo strhnout během prvního čtvrtletí letošního roku vedení centrálního plzeňského městského obvodu. V loňském roce jen na území tohoto obvodu bylo strženo 20 070 kusů načerno vylepených plakátů. Pro Regionpodlupou.cz to v pondělí uvedl starosta třetího městského obvodu Jiří Strobach (ODS).

„Plakáty, které běžně vídáme v ulicích města, nejsou vždy legální. Překvapující je, že načerno vylepují nejen drobní podnikatelé nebo různé spolky, ale i pořadatelé koncertů známých hudebních kapel nebo majitelé klubů. Náklady na strhávání nelegálně vyvěšených plakátů samozřejmě nejsou zanedbatelné. Za rok 2011 činily náklady na likvidaci černého výlepu 297 887 korun. Během prvního čtvrtletí letošního roku se tyto náklady vyšplhaly již na 68 831 korun,“ řekl Strobach.

Nejčastěji se načerno vylepené plakáty týkají například nebankovních půjček, pronájmů, čištění koberců, hledání spolubydlících nebo hesel AntiCapitalismu. „Nepochopitelné ale je, že tohoto nelegálního postupu využívají i známé komerční společnosti, jako třeba Evropa 2 a spousta plzeňských klubů, například House of Blues, Buena Vista, Neutral club a další,“ prozradila Michaela Pszyková z agentury Rengl, která spolupracuje s radnicí třetího obvodu.

Černý výlep se letos zatím nejčastěji objevoval na zastávkách MHD na Americké třídě, na sloupech elektrického vedení v Kollárově, Palackého a Sedláčkově ulici a na fasádě zchátralého domu na náměstí Republiky.

V případě dopadení pachatele, který nelegálně vylepuje plakáty, posuzuje policie jeho jednání jako znečištění veřejného prostranství. Za to mu hrozí na místě pokuta až tisíc korun, věc pak mohou policisté předat k přestupkovému řízení na příslušný úřad. Některé aktéry černého výlepu dopadla městská policie díky kamerovému systému v ulicích, na další upozornili sami občané.

„Důležité je, mít schovanou nádobu s lepidlem a štětkou v tašce, samotný výlep pak trvá jen několik sekund. Potom je třeba místo okamžitě co nejrychleji a nenápadně opustit. Mám už na svém kontě i několik dopadení a zaplatil jsem i pokuty, ale pořád se mi to bohatě vyplácí. Pokud vidím, že po mě jdou policajti, musím se co nejrychleji zbavit především kyblíku s lepidlem,“ popsal pouliční praktiky mladík, který se v Plzni zabývá nelegálním vylepováním plakátů a jehož jméno redakce Regionpodlupou.cz zná. Podle jeho slov si ho na černý výlep najímají různí klienti. „Vylepuji pouze plakáty, které si zákazník objedná, ten si pak také sám řeší pokuty s úřady, které za to dostávají. Pořád je to stojí méně, než kdyby si legálně platili inzerci na oficiálních plochách,“ dodal lepič plakátů. 

Fotogalerie

Černý výlep plakátů v ulicích Plzně | Autor: Richard Beneš