Jsme televize vašeho kraje

Změny evropských norem na provoz technologie zvednou cenu nového divadla až o 40 milionů

Plzeň, publikováno 26.08.2013, autor: Richard Beneš

Vizualizace nového plzeňského divadla | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Stavbu nového plzeňského divadla prodraží změny evropských norem na provoz divadelní technologie a to až o 40 milionů korun. Jedná se například o hydraulické pojezdy jevišť. Bez DPH by mělo přijít celé divadlo na 860 milionů korun. I tak je tato cena nižší, než původně odhadoval magistrát před soutěží na dodavatele. Technický náměstek primátora Petr Rund (ODS), který má stavbu divadla na starosti uvedl, že všechny změny, které mají vliv na konečnou cenu objektu, vznikly až po jejím zahájení.

„V loňském roce se aktualizovaly normy na bezpečnost provozu. Musel se přepracovat projekt i harmonogram stavby, zdražení se promítne do vyšší bezpečnosti technologie. Nejde o svévolné vícenáklady, které jsme nemohli předvídat. Pokud bychom je nechtěli uhradit, tak se jich dodavatel může domáhat soudně," vysvětlil náměstek Rund. Na stavební části žádné vícenáklady nevznikly. Město muselo podle platné legislativy akceptovat část nároků zhotovitele na zásadní změny v navržené divadelní technologii, bez nichž by nebylo možné nový objekt zkolaudovat.  

Nové divadlo, které by mohlo nést jméno dramatika a exprezidenta Václava Havla, bude mít dvě scény, kapacitu 700 diváků. Uvnitř se počítá vedle zázemí pro herce i personál také s restaurací, barem, knihkupectvím, s baletní školou, ale budou tam i zkušebny, dílny, sklady a kanceláře. Termín dokončení stavby je duben roku 2014 a od září už by mělo divadlo patřit hercům. Divadlo má být součástí projektu evropského hlavního města kultury 2015.

Na divadlo si město od Evropské banky vypůjčilo 400 milionů korun, evropská dotace by měla činit 200 milionů, dalších 100 milionů poskytl Plzeňský kraj a z vlastních prostředků města jde na divadlo až 150 milionů korun. 

Fotogalerie

Vizualizace nového plzeňského divadla | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz