Jsme televize vašeho kraje

Magistrát pořídí parkovací automaty, které zvládají i platbu bankovkami

Plzeň, publikováno 27.08.2013, autor: Richard Beneš

Tento nový typ parkovacího automatu už bude zvládat platbu Plzeňskou kartou i bankovkami | Autor: Richard Beneš

V brzké době se snad i Plzeňané dočkají parkovacích automatů, které budou vedle mincí přijímat platbu papírovými bankovkami a Plzeňskou kartou. Motoristům tak odpadne problém, mít po ruce neustále dostatečné množství mincí. Původně totiž radnice plánovala, že pořídí jen automaty, které umožní platit jen mincemi a Plzeňskou kartou. Dodavatel automatů však přišel s nabídkou, že za stejnou cenu může poskytnout automaty, které přijímají i papírové bankovky. Radnice na tuto nabídku přistoupila, uvedl náměstek primátora Miloslav Šimák (ČSSD).

„Už nyní má k dispozici radnice tři přístroje, které umí přijímat mince i Plzeňskou kartu. Dva už jsou dokonce v provozu, první je na náměstí Republiky a druhý v Havlíčkově ulici. Zatím však vydávají parkovací lístek jen za drobné. Třetí automat se nachází ve skladu Správy veřejného statku města Plzně, kde prochází testovacím provozem, který je zaměřen právě na platbu Plzeňskou kartou,“ řekl Šimák.

Dalších 17 parkovacích automatů by mělo město získat do konce roku. Pokud se osvědčí a radnice na ně bude mít dostatek financí, nakoupí jich celkem 100. Za jeden automat i s připojením zaplatí město 183 tisíc korun. Parkovací automaty dodá firma SUPTel za stejných finančních podmínek jako automaty dle původní nabídky.

Město musí nyní ještě vyřešit, kam zmíněné automaty instaluje. Podle slov náměstka Šimáka se s nimi počítá především pro historické jádro města, kde jsou vyšší taxy za parkování. Také je třeba vyřešit, jak přesně budou automaty peníze vracet, aby se nestaly jen přístroji na rozměňování peněz.

Na neexistenci parkovacích automatů akceptujících i bankovky upozornil před nedávnem na jednání plzeňského zastupitelstva i bývalý primátor Plzně Jiří Šneberger (ODS). Ten uvedl, že mu nečiní problém platit si parkování v centru města. „Problém mám jen s tím, že parkovací automaty neumí brát bankovky a jsou jen na mince. Nejsem kašpárek, který by nosil u sebe pytlík plný drobných mincí, abych nakrmil automat, když tam chci parkovat delší dobu. Všude v civilizovaném světě jsou parkovací automaty na bankovky. Pokud by tomu tak bylo, klidně si zaplatím stání na celých osm hodin,“ konstatoval Šneberger. Nezbývá tedy než doufat, že se nejen bývalý primátor vysněných automatů brzy dočká. 

Fotogalerie

Tento nový typ parkovacího automatu už bude zvládat platbu Plzeňskou kartou i bankovkami | Autor: Richard Beneš