Jsme televize vašeho kraje

Véčkaři se zatím nedohodli, zda půjdou voleb sami nebo s jinou politickou stranou

Praha, Plzeň, publikováno 28.08.2013, autor: Richard Beneš

Ani po sáhodlouhém pondělním jednání grémia Věcí veřejných není jasné, zda bude strana v předčasných parlamentních volbách kandidovat ve spojení s další politickou stranou nebo zda půjde do voleb sama. Již delší dobu se mluví o tom, že se VV chystají do voleb společně s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury a sám předseda VV Vít Bárta se měl objevit na jejich kandidátce v Plzeňském kraji, kde se v poslední době velmi aktivně pohybuje.

Odpověď na tuto otázku mělo dát jednání vedení strany, které se však dosud na ničem nedohodlo. Zrušena proto byla podle slov mluvčí VV Petry Slavíkové plánovaná úterní tisková konference a strana tentokrát nevydá ani žádnou tiskovou zprávu. Definitivně jasno kolem kandidatury VV by mělo být příští pondělí, kdy se znovu sejde grémium strany.  

Už dříve předseda strany Vít Bárta uvedl, že společná kandidatura Věcí veřejných s dalším politickým subjektem je jednou ze dvou možností, kterou VV zvažují. Druhou je, že strana osloví voliče samostatně. Vedle Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury se nyní nabízí i možnost, že by VV šly do voleb společně s platformou podporující bývalého prezidenta Václava Klause. Ten ovšem v úterý odmítl, že by kandidoval v předčasných volbách do Sněmovny.

Námluvy Věcí veřejných s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury potvrdil již před více než týdnem mluvčí Okamurova hnutí Jan Zilvar s tím, že se čeká na výsledky jednání grémia VV. V úterý po jednání grémia VV Zilvar pro server Regionpodlupou.cz uvedl, že z jednání Věcí veřejných zatím nevyplynulo, zda budou v nadcházejících volbách spolupracovat s Úsvitem přímé demokracie. „Další jednání grémia VV proběhne příští pondělí a ve večerních hodinách by mělo už být všechno jasné, protože Úsvit přímé demokracie chce v úterý 3. září oficiálně představit naši kandidátku,“ uvedl Jan Zilvar. 

Fotogalerie