Jsme televize vašeho kraje

Pro exprimátora Zdeňka Proska končí jeho námluvy s politickým uskupením kolem Václava Klause

Plzeň, publikováno 29.08.2013, autor: Richard Beneš

Zdeněk Prosek | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Skutečnost, že bývalý prezident Václav Klaus hodil do ringu ručník a nebude kandidovat v nadcházejících volbách do Sněmovny, nechává v klidu bývalého primátora Plzně Zdeňka Proska, který v neděli oznámil, že po 20 létech opouští ODS a vzápětí vyjádřil otevřeně svoji podporu politickému uskupení kolem Václava Klause. Pro server Regionpodlupou.cz Prosek ve čtvrtek uvedl, že námluvy s tímto politickým uskupením pro něho po Klausově vyjádření v tuto chvíli končí.

„Chtěl jsem především podpořit návrat Václava Klause do každodenní politiky, protože je ideově nejlépe vybaveným pravicovým politikem a měl by co nabídnout svým voličům. Co se týká mé osoby, tak nebyl úmysl se někam hnát. Chápu Václava Klause, že neměl jistotu, že se dá nové pravicové uskupení v tak krátké době sestavit, získat potřebnou stabilitu i potřebný počet voličů,“ konstatoval Zdeněk Prosek. Lze předpokládat, že Prosek exprezidenta Klause podpoří při jeho dalším pokusu o comeback, kterým by měly být eurovolby v květnu příštího roku. Při nich by měl Klaus spolupracovat s ODS.  

V řadách plzeňské ODS existovaly důvodné obavy, že po vzoru bývalého primátora Proska budou ze strany před volbami odcházet i další členové. Sám Prosek to naznačil v rozhovoru pro náš server a uvedl, že ho v posledních dnech kontaktuje celá řada členů ODS. Vzhledem k aktuálnímu kroku Václava Klause lze předpokládat, že se očekávaný exodus členů ODS neuskuteční v tak masovém měřítku. O některé své dlouholeté členy přesto zřejmě strana přijde.  

Fotogalerie

Zdeněk Prosek | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz