Jsme televize vašeho kraje

ODS v Plzeňském kraji vede do sněmovních voleb jako lídr místopředseda partaje Jiří Pospíšil

Plzeň, publikováno 02.09.2013, autor: Richard Beneš

ODS | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Žádná velká překvapení nepřinesl pondělní podvečerní regionální sněm ODS Plzeňského kraje, na kterém se sestavovala kandidátka pro předčasné sněmovní volby. První tři místa kandidátky zaujali ostřílení matadoři, místopředseda ODS, bývalý ministr spravedlnosti a poslanec Jiří Pospíšil, dále další dosavadní poslanci Jiří Papež a Vladislav Vilímec, kteří již mají s Poslaneckou sněmovnou bohaté zkušenosti. V první desítce kandidátky se ovšem objevilo vedle dalších stálic i několik nových nadějí ODS z Plzeňského kraje.

Krajskou kandidátku povede Jiří Pospíšil do parlamentních voleb již potřetí, tentokrát byl krajský šéf ODS jediným kandidátem na post lídra. Bezprostředně po sestavení kandidátky Pospíšil uvedl, že by ve volbách považoval za úspěch, pokud by ODS v kraji porazila TOP 09 a zůstala tak nadále dominantní pravicovou stranou a získala dva nebo tři křesla poslanců. Dodal, že na kandidátce je celá řada úspěšných komunálních politiků z regionu.

Sám Pospíšil patří dlouhodobě k nejpopulárnějším politikům v zemi. Loni vedl kandidátku ODS do krajských voleb a v Plzeňském kraj. ODS jako jediná v rámci celé republiky v Plzeňském kraji vyhrála, ale k zisku křesla hejtmana to Pospíšilovi nestačilo. Hejtmanem se tehdy stal díky koalici s KSČM Milan Chovanec (ČSSD). Ten nyní vede do voleb lako lídr kandidátku ČSSD.

Ze čtvrtého místa bude za ODS kandidovat plzeňská dětská lékařka Veronika Jilichová Nová, která je zastupitelkou a členkou oblastní rady ODS. Jako pětku vysílá ODS do voleb starostu Sušice Petra Mottla, šestku má bývalý senátor a lékař Luděk Sefzig. Šťastnou sedmičku má na kandidátce bývalý plzeňský primátor Jiří Šneberger. Poměrně novou tváří je na osmém místě Lukáš Janko, soukromý zemědělec z Kralovic. Z devátého místa kandidátky jde do voleb krajská zastupitelka a pedagožka Věra Rubáková. První desítku pak uzavírá Veronika Zettelová, obecní zastupitelka z Plzně. 

Fotogalerie

ODS | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz