Jsme televize vašeho kraje

Bártu opustili poslední věrní, do voleb půjde zřejmě s Hnutím Úsvit Tomia Okamury

Praha, Plzeň, publikováno 03.09.2013, autor: Richard Beneš

Věci veřejné | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Zemětřesení zasáhlo Věci veřejné, jejichž Grémium v pondělí jednalo o tom, zda strana bude v předčasných sněmovních volbách kandidovat samostatně nebo na kandidátce jiného politického uskupení. Nakonec zvítězila druhá varianta, podle které by VV měly vyslat své představitele na kandidátku Hnutí Úsvit Tomia Okamury. V reakci na to rezignovali na své funkce místopředsedové VV Michal Babák, Jana Drastichová a Zdeněk Renc. Sám Vít Bárta by se měl podle očekávání objevit na kandidátce Hnutí Úsvit v Plzeňském kraji, zatím však tato informace nebyla potvrzena.

„Na včerejším Grémiu strany bylo schváleno usnesení vyslat představitele VV na kandidátky Hnutí Úsvit Tomia Okamury, s nímž nás spojuje programová vize knihy Úsvit nezávislého ekonoma Pavla Kohouta. Jeho vize přímé volby poslanců, posílení pravomocí prezidenta a vytvoření finanční ústavy bránící zadlužování státu jsme přijali za svou již na stranické konferenci v únoru 2013. Prosazení těchto kroků v následujícím volebním období je tedy jen logickým pokračováním asi největšího úspěchu VV v minulém období zavedení přímé volby prezidenta. Na základě mandátu Grémia bude předseda VV pokračovat v jednání s představiteli Hnutí Úsvit,“ stojí v úterním tiskovém prohlášení Věcí veřejných, které má server Regionpodlupou.cz k dispozici.

„Velmi mě mrzí, že většinou regionů přijatá vize se nesetkala s pochopením mých místopředsedů Michala Babáka, Jany Drastichové a Zdeňka Rence, kteří rezignovali na své funkce. I tak bych jim chtěl poděkovat za vykonanou práci pro stranu. Komunální volby budou vyžadovat nové vedení Věcí veřejných a zároveň bude zapotřebí zhodnotit politicky bouřlivý roky 2013. Již nyní však považuji za důležité zdůraznit, že těžiště své politické práce v následujícím období vidím v Plzni,“ uvedl Vít Bárta. O dalším směřování strany a personálních otázkách rozhodne volební konference, kterou předseda strany svolává na listopad roku 2013.

Mluvčí Hnutí Úsvit Tomia Okamury Jan Zilvar pro Regionpodlupou.cz uvedl, že vyjednávání s VV ještě zdaleka není u konce. „Ještě je to v procesu,“ konstatoval Zilvar. Úsvit bude mít zcela samostatné kandidátky a nebude vytvářet žádnou předvolební koalici. Na kandidátkách chce dát prostor konkrétním osobnostem, které mohou být přínosem v prosazení přímé demokracie.

„Po zralé úvaze jsem se rozhodl 2. září opustit širší vedení strany, když jsem nedokázal prosadit vizi, aby Věci veřejné kandidovaly v předčasných volbách jako samostatný politický subjekt. Šlo o standardní názorový střet, jakých jsou v politickém životě desítky. Svoji představu pro nadcházející dva měsíce života strany jsem neprosadil a považuji za naprosto samozřejmé v takové situaci dále nezasahovat do řízení Věcí veřejných. Zvítězila vize silného předsedy, který dokázal přesvědčit o správnosti jiného řešení a já to plně respektuji. Na druhé straně to považuji za velmi závažné rozhodnutí a já za něj z pozice vedení strany nemohu a nechci nést odpovědnost,“ uvedl ve svém tiskovém prohlášení Michal Babák. Dodal, že i nadále chce v rámci VV pracovat, zejména v regionální oblasti.  

Fotogalerie

Věci veřejné | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz