Jsme televize vašeho kraje

Primátor s hejtmanem podepsali memorandum o spolupráci na projektu EHMK 2015

Plzeň, publikováno 03.09.2013, autor: Richard Beneš

Primátor Plzně Martin Baxa s hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem při podpisu memoranda | Autor: Richard Beneš

Slavnostním podpisem memoranda stvrdil primátor Plzně Martin Baxa (ODS) a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD) spolupráci kraje a města při naplňování projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Dokument obsahuje stěžejní projekty kraje, jeho finanční podporu dílčím akcím, zapojení krajských příspěvkových organizací nebo pomoc v oblasti cestovního ruchu. Nově kraj poskytl EHMK 30 milionů korun na samotné projekty. Hejtman navíc slíbil nasadit páky při jednání se státem o navýšení podpory projektu EHMK. Zatím se stát zachoval velmi macešsky.

„V Plzni se vaří dobré pivo, hraje dobrý fotbal i hokej. Kraj ale nesmí zapomínat na kulturu. V souvislosti s nutnými investicemi je memorandum nastavené v rozsahu možností krajské správy. Věřím, že Plzeň díky projektu zažije ekonomický rozmach a posílí cestovní ruch,“ prohlásil při podpisu Milan Chovanec s dovětkem, že je třeba se pokusit změnit názor vlády České republiky na financování tohoto ojedinělého projektu.

„Od začátku byl projekt Evropské hlavní město kultury 2015 postaven jako projekt, který propojuje město a plzeňský region. Memorandum je konkrétní v podpoře jednotlivých akcí, jež jsou součástí projektu. Plzeňský kraj velmi stojí o to, aby se stal atraktivní destinací cestovního ruchu a projekt EHMK mu k tomu může velmi významně napomoci. Kraj nyní podpořil EHMK 30 miliony na jednotlivé projekty, dalších pět milionů poskytl na projekt Západočeské baroko. Ta suma je výsledkem intenzivních jednání s Plzeňským krajem, možná se ještě podaří najít další finanční prostředky,“ uvedl primátor Baxa.

„Zatím platí usnesení vlády o podpoře našeho projektu ve výši 100 milionů korun. Potěšil mě pan hejtman Chovanec, který je místopředsedou pravděpodobně budoucí nové vládní strany, když hovořil o tom, že by podporoval na celostátní úrovni navýšení finanční podpory ze strany státu. U nás je podpora státu poměrně nízká ve srovnání s ostatními evropskými hlavními městy kultury. Opakovaná jednání s bývalým premiérem Petrem Nečasem o navýšení této sumy nevedla k úspěchu. Nečas nebyl ochoten naslouchat slovům o celostátním a mezinárodním rozměru projektu EHMK, tak zatím platí fakt, že stát poskytl jen 100 milionů korun. V původních propočtech se výše optimální podpory státu pohybovala v sumách od 300 do 500 milionů korun,“ konstatoval primátor Martin Baxa.

Oba politici po podpisu memoranda nešetřili úsměvy | Autor: Richard Beneš

Už v minulosti poskytl kraj městu 90 milionů korun na stavbu nového divadla v rámci projektu EHMK. Vedle již zmíněných 30 milionů podpořil kraj projekt 50 miliony na doprovodné akce. Celkově se kraj bude pohybovat s podporou ve výši 200 milionů korun. „Je to absolutní strop, už nejsme ochotni cokoliv přidat, nyní budeme tlačit na stát, aby se k tomu postavil čelem, protože ve všech projektech jiných evropských měst se stát podílel na jedné třetině nákladů. V případě Plzně se budou náklady pohybovat okolo částky 2,5 miliardy korun. Bylo by tedy slušné, kdyby se stát podílel alespoň částkou 700 milionů korun. Zatím dal jen 100 milionů korun a to je málo,“ uvedl hejtman Chovanec.

Podle slov hejtmana by pravidla tohoto evropského projektu měla platit v celé Evropě a tedy i v České republice. „Aby město táhlo tento projekt samo je složité. Ať už vyhraje volby kdokoliv, já půjdu za novým ministrem kultury a budu ho žádat o to, aby se na ten projekt podíval jinou optikou a aby mu pomohl. Pokud stát přidá, uleví městu, které musí omezovat své investice,“ dodal s nadějí Chovanec.      

Fotogalerie

Primátor Plzně Martin Baxa s hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem při podpisu memoranda | Autor: Richard Beneš
Oba politici po podpisu memoranda nešetřili úsměvy | Autor: Richard Beneš