Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé z Lochotína odhlasovali regulaci heren o 14 provozoven na celkem 23

Plzeň, publikováno 04.09.2013, autor: Richard Beneš

Jedna z heren na plzeňském Lochotíně | Autor: Richard Beneš

Zastupitelé plzeňské městské části Lochotín na svém jednání odhlasovali usnesení, kterým regulují počty adres, kde se může provozovat hazard. Pro regulaci heren z původních 37 míst na 23 hlasovalo 15 zastupitelů z řad koalice ODS a ČSSD, proti bylo devět opozičních zastupitelů. Lochotín byl posledních z velkých plzeňských obvodů, kde zastupitelé rozhodovali o regulaci hazardu, těsně před čtvrtečním jednáním velkého městského zastupitelstva. Tam bude předložena k hlasování nová vyhláška o stanovení míst, kde lze provozovat hazard.

Zastupitelé Lochotína nepodpořili návrh TOP 09 o nulové toleranci pro herny na území tohoto městského obvodu, ke kterému se připojili i další opoziční zastupitelé z KSČM, Plzeňské aliance a Pravé volby pro Plzeň.

„Finální návrh regulace míst, kde lze provozovat hazard nám není příliš blízký, je to stále výrazně nedokonalé. Zredukoval se sice počet adres, ale počet hracích přístrojů poklesl jen o deset procent. Navíc jsme zjistili, že z těch 23 adres, na nichž lze hazard provozovat, je sedm míst, kde v současné době žádné přístroje nejsou. Lze předpokládat, že tam budou povoleny později a může se stát, že přístrojů tam pak bude ještě více, než před regulací,“ uvedl zastupitel Michal Vozobule (TOP 09).

Zastupitel Václav Heřman (KSČM) zase poukázal na skutečnost, že tři herny se nacházejí v těsné blízkosti Křižíkova gymnázia a další je nedaleko mateřské školky. Největší herna na Lochotíně je hned vedle knihovny, kam chodí studenti. Na zastupitelstvu na podobné téma vystoupil i jeden z provozovatelů heren, která mu byla zrušena. Uvedl, že ve své provozovně neměl nikdy problémy, nikdy tam nezasahovala policie, nikdy tam nehráli nezletilí a provozovna se nenachází v blízkosti školy. Provozovatel se ptal, podle jakého klíče se tedy herny rušily, když zůstávají mnohé, jež se nachází v blízkosti škol a dalších institucí.

Místostarosta obvodu Jiří Uhlík (ODS) uvedl, že v případě zrušení všech heren na území Lochotína by nedokázal sestavit rozpočet na další rok. Loni přiteklo do obecní kasy díky hazardu 12 milionů korun a letos by to mělo být 16 milionů korun. „Navrhoval jsem snížení počtu heren na číslo, které je uvedeno v přijatém usnesení,“ řekl Uhlík.

„Snažili jsme se, aby příjmy obvodu z hazardu zůstaly zachovány a rizika spojená s touto činností byla co nejvíce minimalizována. Nepovolíme žádné herny ve sportovištích. Do budoucna by byl nejefektivnější model, soustředit hazard do jednoho většího objektu, nejlépe do kasina, kde je to dobře hlídané. Nabízí se také model z Vídně, kde se hazard provozuje v obecních objektech,“ dodal starosta Lochotína Miroslav Brabec (ČSSD).

Zastupitelstvo města Plzně bude ve čtvrtek projednávat vyhlášku o stanovení míst a času, kde lze provozovat loterie, sázkové a nebo jiné hry. Na základě jednání zastupitelstev jednotlivých městských obvodů čítá seznam celkem 135 adres, kde by měl být povolen hazard. Na Lochotíně jde o 23 adres, na Slovanech je to 33 adres, centrální obvod Plzeň 3 má na seznamu 69 adres, městská část Doubravka sedm míst a na zbývající malé obvody připadají tři adresy.   

Fotogalerie

Jedna z heren na plzeňském Lochotíně | Autor: Richard Beneš