Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé odhlasovali záměr získat do majetku Plzeňského kraje letiště v Líních

Plzeň, publikováno 09.09.2013, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Zastupitelé Plzeňského kraje na svém jednání v pondělí schválili záměr, aby vojenské letiště v Plzni – Líních bylo bezúplatně převedeno z majetku státu do majetku kraje. Převod pozemků a objektů letiště Líně je ze strany ministerstva podmíněn zajištěním provozu Letecké záchranné služby a zachováním dosavadního statutu regionálního letiště, ze strany kraje pak ekonomickou výhodností získání tohoto rozsáhlého majetku.

Převod letiště zatím blokuje soudní spor mezi ministerstvem a dosavadním nájemcem o vyklizení areálu. Převedením areálu letiště by kraj získal asi 340 hektarů rozvojové plochy. Návrh bezúplatného převodu areálu bývalého vojenského letiště v Plzni – Líních obdržel Plzeňský kraj od Ministerstva obrany ČR. Jedná se o převod rozsáhlých pozemků, ležících v pěti katastrálních územích a velké množství budov, které jsou součástí infrastruktury letiště – řídicí věž, administrativní budovy, hangáry nebo bývalé ubytovací budovy.

„Nejcennější je samozřejmě vzletová plocha a funkční řídící věž. Stav většiny objektů v areálu je ale zoufalý, devadesát procent z nich by se muselo zbourat. Od začátku říkám, že bude obtížně využít tento areál,“ uvedla radní pro nakládání s majetkem Zdeňka Lišková (KSČM).

Protože ministerstvo v současné době vede soudní spor o vyklizení areálu s dosavadním nájemcem, obchodní společností Plane Station, s. r. o., které již zanikla smlouva o nájmu celého areálu letiště, je převod nemovitostí do vlastnictví kraje podmíněn úspěšným dokončením tohoto soudního sporu. Další podmínkou ministerstva je zachování a zajištění provozu Letecké záchranné služby, kterou dosud provozuje Armáda ČR. A konečně posledním požadavkem ministerstva je to, aby si letiště zachovalo statut vnitrostátního veřejného letiště, které by v případě potřeby mohlo sloužit i jako záložní letiště pro armádu.

Pro Plzeňský kraj je důležité, aby převod byl ekonomicky výhodný. Převzetí celého výše uvedeného majetku by znamenalo nároky na správu, údržbu, provoz, modernizaci apod. Pro případný další rozvoj areálu letiště jako rozvojové plochy pro výrobu a služby navíc bude nutné vybudovat v blízkosti letiště nové sjezdy z dálnice D5, kterými by se zlepšila dopravní obslužnost celého areálu.   

Záměr kraje, převzít do svého majetku a následně i využívat areál letiště, překvapil starosty obcí, které leží v okolí letiště. „Nikdo s nimi o tom nemluvil,“ uvedl opoziční zastupitel a starosta Dobřan Marek Sýkora (NEZ). „Nejde samozřejmě o to letiště, jde hlavně o to území. Stačí mi slib, že bude kraj s obcemi o svém záměru jednat,“ konstatoval ještě před hlasováním zastupitel Sýkora.

„V žádném případě nechceme, aby v areálu letiště vzniklo nějaké eldorádo. Jsme zatím na samém začátku, co s tím. Je to zajímavá rozvojová plocha v těsné blízkosti Plzně,“ dodal hejtman Milan Chovanec (ČSSD).   

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš