Jsme televize vašeho kraje

I přes snahy opozice prošlo krajským zastupitelstvem zřízení půlmiliardového revolvingového úvěru

Plzeň, publikováno 09.09.2013, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Největší bitva se během pondělního jednání zastupitelstva Plzeňského kraje odehrála o to, zda si dosud jediný nezadlužený kraj v rámci celé České republiky vezme úvěr. I přes obrovskou snahu opozice se podařilo koalici ČSSD a KSČM odhlasovat půlmiliardový revolvingový úvěr, ze kterého už by se daly čerpat peníze již v průběhu října. Peníze chce použít kraj na předfinancování projektů dotovaných EU. Chce tak předejít finančním problémům, které by mohly nastat v důsledku toho, že se v poslední době zpožďuje vyplácení dotací z EU, uvedl ekonomický náměstek hejtmana Václav Šlajs (ČSSD).

V letošním roce hodlá kraj investovat do předfinancování evropských projektů 1,61 miliardy korun. „Revolvingový úvěr si bereme z toho důvodu, že nám kloužou vratky z evropských projektů. Abychom mohli vše profinancovat, potřebujeme revolvingový úvěr," konstatoval náměstek hejtmana Šlajs. „Hospodaření kraje není neradostné, jak tvrdí opozice, ale vyvíjí se ve prospěch občanů kraje. Maximálně se snažíme využít evropských dotací,“ pokračoval Šlajs.

Tento způsob hospodaření ovšem opozice podrobila tvrdé kritice a obvinila současné vedení kraje z jeho neúměrného zadlužování. Zatímco na začátku loňského roku bylo v rezervním fondu kraje 800 milionů korun, letos v lednu to bylo 436 milionů a nyní je tam 174 milionů korun. Dalších 147 milionů má nyní kraj běžném účtu. Příspěvkové organizace kraje mají na svých účtech 870 milionů korun.

„Všichni vědí, proč je kraj dosud nezadlužený. Je to díky finanční rezervě, kterou v předminulém období vytvořila ODS. I když zohledníme zpožďování plateb z EU na evropské projekty, trvalé schodkové hospodaření si vybírá svou neúprosnou daň. V letošním roce schválený schodek ve výši 208 mil. byl radou navýšen k 31. 3. 2013 na 408 milionů. Přitom již dnes kraj avizuje zvýšení rozpočtovaného schodku v řádu dalších 200 mil. Kč. Přijetí revolvingového úvěru ve výši 500 milionů korun tedy není nic jiného než doplnění chybějící hotovosti na financování výdajů kraje,“ řekl opoziční zastupitel Vladislav Vilímec (ODS), který za vlády ODS působil jako ekonomický náměstek hejtmana.

„Maximalistické pojetí utrácení s odůvodněním, že je třeba využít veškeré dostupné dotace, ukazuje svoji odvrácenou tvář. Projekty se nedaří včas uzavírat a namísto dotování z EU, dotuje kraj projekty z běžného rozpočtu,“ říká zastupitel Tomáš Jílek (TOP 09). „Ekonomický náměstek hejtmana Václav Šlajs již nyní otevřeně mluví o investičním úvěru v příštím roce. V roce 2013 se také socialistům podaří spotřebovat veškeré dostupné rezervy kraje z předchozích let. Bohužel tušíme, že další výrazný propad bude znamenat hospodaření Klatovské nemocnice,“ dodal Tomáš Jílek.

„Neustále se snažíte vzbudit dojem, že kraj něco projídá. Až peníze z dotací přijdou, použije je kraj na splácení vyčerpaného úvěru. Rezervní fond funguje proto, aby se tam shromažďovaly peníze na financování jednotlivých akcí. Ty peníze tam stále přitékají a odtékají,“ komentoval situaci hejtman Milan Chovanec (ČSSD). 

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš