Jsme televize vašeho kraje

Plzeň má nový odhad ceny za plochu po zbořeném DK Inwest, pro Amádeus je to stále málo

Plzeň, publikováno 10.09.2013, autor: Richard Beneš

Zatím využívá firma Amádeus pozemek k parkování vozidel a v létě tam sídlil cirkus | Autor: Richard Beneš

Ani během léta se nezastavil kolotoč jednání v kauze kolem obchodního centra OC Corso Americká, jehož výstavbu v místě bývalého DK Inwest v Plzni zmařilo letošní lednové referendum. Město nyní podalo žalobu na vyklizení pozemků v majetku města, které měly být zasaženy výstavbou OC Corso, k dispozici je také renomovaný odhad ceny pozemku, na kterém mělo nákupní centrum stát.

„Vyzvali jsme developera, firmu Amádeus, aby vyklidila okrajové plochy, které měla pronajaté od města do konce června. I když nájemní smlouva skončila, nájemce tvrdí, že je nadále platná, pozemky nevyklidí a chce je dál užívat. V zákonné lhůtě 30 dnů podala Správa statku města Plzně žalobu na vyklizení toho prostoru, nyní čekáme na výrok soudu. Jsme si jisti, že jsme v právu a že postupujeme tak, jak máme," uvedl ekonomický náměstek primátora Martin Zravecký (ČSSD).

Náměstek Zrzavecký uvedl, že v létě nechal vypracovat nový znalecký posudek na cenu pozemku, kde plánoval Amádeus výstavbu nákupního centra. „Původní odhad zněl na 268 milionů korun, podle nového znaleckého posudku je hodnota pozemku necelých 271 milionů korun. Trefili jsme se do původního odhadu. Uvidíme, co na to bude dál říkat developer. Zatím říká, že se mu ta cena stanovená znaleckým posudkem nelíbí, argumentuje  vynaloženými prostředky, dokonce nyní tvrdí, že je diskriminujeme. Už začínají přitvrzovat,“ řekl Zrzavecký.

Původně chtěl Amádeus za pozemek a zmařenou investici 1,4 miliardy korun. Z této sumy už ale zřejmě ustoupil. Poslední jednání nasvědčují tomu, že by se Amádeus mohl spokojit s částkou kolem půlmiliardy korun za zmíněný pozemek. Společnost je prý připravena k dalšímu jednání.

Dalším krokem v kauze OC Corso bylo jednání s advokátní kanceláří Kocián, Šolc, Balaštík, která má nejpozději do 30. září předložit vedení města oponentní analýzu k březnovému posudku kanceláře Mareš Partners. Jedná se o právní stanoviska k otázkám a k výsledku referenda. „Novou zprávu projedná zastupitelstvo na svém říjnovém zasedání. „Advokátní kancelář Kocián, Šolc, Balaštík nám už potvrdili, že kroky, které dosud město činilo, by oni činili také. Domnívají se, že zatím nevznikly žádné důvody k tomu, abychom byli u případného soudu neúspěšní," řekl Zrzavecký. Advokáti zpracují soubor veškerých rizik pro město včetně těch, která vyplývají pro zastupitele. Ti si druhý posudek vyžádali, aby se vyjasnila jejich pozice a odpovědnost při hlasování.

Zastupitelé vzali na čtvrtečním jednání zastupitelstva vědomí postup města reagující na výsledek místního referenda o OC Corso. „Věřím, že už konečně učiníme konkrétní kroky. Ať už budou jakékoli, tak některé budou a už to nebude jen informativní zpráva jako doposud. V říjnu se konečně posuneme o kousek dál," řekl opoziční zastupitel Petr Suchý (TOP 09), který dosud kritizoval vedení města za nečinnost v citlivé kauze. 

Fotogalerie

Zatím využívá firma Amádeus pozemek k parkování vozidel a v létě tam sídlil cirkus | Autor: Richard Beneš