Jsme televize vašeho kraje

Exprimátor se na zastupitelstvu hádal s primátorem kvůli Plzeňské teplárenské

Plzeň, publikováno 11.09.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňská teplárenská - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Bývalý primátor Plzně Pavel Rödl (Občané.cz) se pustil na posledním jednání zastupitelstva do křížku se současným primátorem Martinem Baxou (ODS). A důvod? Článek v Plzeňském deníku, kde Baxa reagoval na Rödlovo tvrzení, které znělo v duchu, že zabránil prodeji městské společnosti Plzeňská teplárenská. Podle primátora Baxy však vůbec nehrozil prodej teplárenské společnosti.

„Ve svém vyjádření pro Plzeňský deník jste řekl, že Rödl nemluvil pravdu, jestliže říkal, že za minulého volebního období se projednával prodej Plzeňské teplárenské. Že jste se ptal svých kolegů a ti řekli, že nic takového nebylo. Ujišťuji vás, že pravdu jste neříkal vy. Zajímalo by mě, kteří kolegové mají tak krátkou paměť, že si nepamatují, že minulé volební období končila smlouva na dodávku uhlí se Sokolovskou uhelnou. Tehdy přišla nabídka od EPH na odkup akcií od Plzeňské teplárenské,“ vytkl Rödl Baxovi.

Podle Rödla tehdy zastupitelstvo sestavilo komisi, která se scházela nad ekonomickými daty Plzeňské teplárenské a řešila, zda využít nabídky společnosti EPH, adresováné městu Plzni. Představenstvo teplárny tuto variantu nechalo prověřit a městské radě ji doporučilo. Nakonec ale rada 29. 4. 2010 přijala úplně jiné usnesení, kde žádala představenstvo teplárny, aby učinilo veškeré kroky k tomu, aby společnost zůstala na trhu s elektrickou energií a aby připravilo a navrhlo orgánům města řešení, které bude eliminovat rizika.

„Moje vyjádření v Plzeňském deníku bylo reakcí na vaše tvrzení ve stejném médiu, které znělo v tom duchu, že jste zabránil prodeji Plzeňské teplárenské. Ptal jsem se náměstka Petra Runda (ODS) i předsedy představenstva teplárenské společnosti Romana Jurečka (ODS), jestli se nějaký prodej Plzeňské teplárenské opravdu chystal, jestli o něm jednaly orgány města a zda vy jste tomu prodeji zabránil. Oba pánové mi řekli, že nikoliv,“ odpověděl Rödlovi primátor Baxa.

Ve stejném duchu se vyjádřil i náměstek primátora Petr Rund. „O žádném prodeji Plzeňské teplárenské se nejednalo. Já sám jsem možná až desetkrát jednal jen s Františkem Štěpánkem, vlastníkem Sokolovské uhelné, o prodloužení kontraktu na dodávky na hnědé uhlí, nakonec se to povedlo. Vše se dá doložit,“ uvedl k věci Petr Rund.

O vyjádření na zastupitelstvu požádal primátor také předsedu představenstva Plzeňské teplárenské Romana Jurečka. „Kdysi jsem prohlásil, že se za mě, kdy jsem ve funkci předsedy představenstva Plzeňská teplárenská nikdy neprodávala, nikdy se o tom nejednalo. Jediné o čem se jednalo, bylo to, že jsme hledali strategického partnera. Je to doložitelné. V Lidových novinách se mi omluvili, za to, že nejprve napsali, že ODS v čele s Jurečkem chce prodat Plzeňskou teplárenskou. Bylo to těsně před volbami a hned po volbách to ty noviny dementovaly. Vaše tvrzení jsou čistá lež a spekulace. Nikdy v životě se o prodeji Plzeňské teplárenské nejednalo,“ zdůraznil Jurečko.  

Do debaty se následně vložil také bývalý technický náměstek tehdejšího primátora Rödla a současný zastupitel Vladimír Duchek (PVP). „Pamatuji si, že někdy z jara 2010 skutečně jednala rada města Plzně ve funkci valné hromady Plzeňské teplárenské o další strategii této společnosti a fakticky na programu byla dvě témata. Byla to úvaha o zapojení společnosti do trhu s elektrickou energií, druhá věc byla otázka hledání a získání strategického partnera. To znamená fakticky prodej alespoň části akciového podílu. Alespoň já jsem tomu tak rozuměl. Kolega Rödl má v tomto smyslu pravdu, že se jednalo o možnosti prodat část obchodního podílu ve společnosti. Stejně tak má pravdu i Roman Jurečko, že se nejednalo prodeji celé Plzeňské teplárenské,“ dodal na vysvětlenou Duchek.  

Fotogalerie

Plzeňská teplárenská - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš