Jsme televize vašeho kraje

Dvojice neznámých pachatelů umístila na pomník Díky Ameriko! atrapu nálože, ochromili život v centru Plzně v den výročí tragédie

Plzeň, publikováno 11.09.2013, autor: Richard Beneš

Památník Díky Ameriko! připomíná dvě věže WTC v New Yorku, které zničili teroristé pomocí unesených letadel 11. září 2001 | Autor: Richard Beneš

Policejní pyrotechnici zasahovali ve středu vpodvečer u pomníku Díky Ameriko! v centru Plzně. Zatím neznámý pachatel připevnil lepenkou na pomník maketu nálože, kterou představovaly červené ruličky připomínající trhavinu a nechyběl ani ciferník. Život na celé Americké třídě a v jejím okolí na velmi rušné křižovatce U Práce i na Klatovské třídě se úplně zastavil. Policisté kvůli bombové hrozbě evakuovali nájemníky domů, vyklidili chodníky, ulice, nejezdila auta, tramvaje, trolejbusy. Až v 18.30 hodin pyrotechnik potvrdil, že jde o atrapu nálože. To vše se stalo právě 11. září u pomníku, jenž připomíná dvě věže WTC v New Yorku, které teroristé zničili unesenými letadly před 12 léty. Podobné zneuctění pomníku se stalo v den smutného výročí již v roce 2011.

Policisty na podivný předmět, nápadně připomínající nálož, umístěný na jednom pilíři pomníku ve výšce asi tří metrů, upozornil náhodný chodec. Policisté následně vyklidili celé široké okolí pomníku a očekával se příjezd pyrotechnika. Mezitím městská policie prohlédla záběry bezpečnostních kamer snímající pomník. Mluvčí městské policie Jana Pužmanová uvedla, že záznam zachytil dva muže, kteří před 13. hodinou vylezli na pomník a připevnili tam zmíněný předmět.  

Policie bude nyní pátrat po dvojici pachatelů, kterým se jejich jednáním podařilo na dvě hodiny zcela ochromit provoz v celém centru města. V důsledku rozsáhlých uzavírek nejezdila v široké oblasti MHD, Plzeňské městské dopravní podniky nasadily do ulic náhradní autobusy.

Plzeňský pomník Díky Ameriko! je sice věnovaný americkým vojákům, kteří v květnu 1945 osvobodili Plzeň. Ale po teroristickém útoku z 11. září 2001 se stal pomník díky své podobě s newyorskými dvojčaty Světového obchodního centra symbolem této tragédie, při níž zahynuly téměř tři tisíce lidí.

Památník Díky Ameriko! se stal terčem politicky laděného útoku poprvé již 11. září 2011. Tehdy dvojice mladých pachatelů přilepila na pilíře modely letadel. Instalace pak připomínala situaci, kdy do dvou věží WTC narazila letadla teroristů. Mladíci, kteří se tehdy hrdě hlásili k ultralevici, u pomníku rozdávali kolemjdoucím letáky s textem:  „Kdo je skutečný terorista? Až 11. září sklidila Amerika svou bouři!“ Jedním z dvojice byl Jakub Sobek, který je v současné době blízkým plzeňským spolupracovníkem Víta Bárty (VV) v Plzni. Mladík proslul ve městě i dalšími happeningy, které ukončovala policie. Je také aktérem aféry s náměstkem primátora Petrem Rundem (ODS), kterého obvinil z krádeže fotoaparátu a dostal jej před soud. Ten ho už dvakrát zprostil obžaloby.    

Fotogalerie

Památník Díky Ameriko! připomíná dvě věže WTC v New Yorku, které zničili teroristé pomocí unesených letadel 11. září 2001 | Autor: Richard Beneš