Jsme televize vašeho kraje

Díla z galerie nebudou vedle butiků v obchodním centru, vzkazuje hejtman

Plzeň, publikováno 12.06.2012, autor: Richard Beneš

Obchodní centrum Corso - vizualizace | Autor: Amádeus Real

Možnosti spolupráce Plzeňského kraje s nově vznikajícím obchodním centrem Corso na Americké třídě v Plzni vysvětloval hejtman Milan Chovanec na pondělním jednání krajského zastupitelstva. Kraj totiž minulý týden oznámil, že s firmou Amádeus Real jedná o možnosti vystavit některá díla Západočeské galerie v Plzni v objektu obchodního centra. Proti tomu se okamžitě zdvihla obrovská vlna odporu, kritici mluvili o barbarství, vystavovat umělecká díla v sousedství butiků a řeznictví.

„Je třeba poněkud uklidnit emoce, pokud by se díla ze Západočeské galerie vystavovala v obchodním centru Corso, bylo by to v samostatné budově, oddělené od prodejních prostor. Galerie by dostala prostory v objektu na Denisově nábřeží. Nyní se k nápadu, který vyšel ze strany společnosti Amádeus Real budou vyjadřovat odborníci. Ti musí posoudit, zda to bude cesta, kterou by se Západočeská galerie chtěla ubírat. Pokud naši experti usoudí, že to není dobrý nápad, od jednání ustoupíme,“ řekl hejtman Milan Chovanec. Podle jeho slov není v žádném případě snahou kraje nacpat galerii vedle obchodů.  

V objektu obchodního centra by mohla mít galerie pro své účely plochu téměř pět tisíc čtverečních metrů. Kraj by byl ochoten do projektu vložit 300 milionů korun, které by pak splácel 25 let. „Zatím se však jedná jen o nápad, nebudou o něm rozhodovat politici, ale experti na kulturu. Konečné rozhodnutí by mělo padnout do tří týdnů,“ dodal hejtman Chovanec. Plzeňský kraj měl původně stavět novou budovu pro Západočeskou galerii v lokalitě U Zvonu v centru Plzně. Na stavbu, která měla stát přes půl miliardy korun, však kraj nesehnal peníze a loni jej poslal k ledu. Galerie se měla stát dalším pilířem v rámci projektu evropského hlavního města kultury 2015.  

Záměr kraje o vybudování galerie v objektu obchodního centra a vystavení některých skvostů z rozsáhlých sbírek považuje za zajímavý i opoziční krajský zastupitel a zároveň i primátor Plzně Martin Baxa (ODS). „Jsem rád, že o tom kraj bude vyjednávat, nicméně rozhodnutí by mělo být skutečně na odbornících z oblasti kultury,“ uvedl primátor Baxa.

„Top 09 a STAN považují záměr o vybudování galerie v objektu obchodního centra za vrchol kulturního barbarství v podání krajské ČSSD, které je maskováno floskulí o příspěvku kraje k projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Jedná se o pokračování chaotických a nekoncepčních kroků ČSSD v oblasti kultury. Tento návrh je atakem na podstatu fungování Západočeské galerie. Zároveň to znamená, že by se pozitivní koncepce rozvoje této instituce nastavená v posledních letech absolutně zničila. Budou se snad obrazy s mimořádnou hodnotou vystavovat mezi butiky a hamburgery,“ stálo v prohlášení TOP 09 a STAN z minulého týdne.

Zcela jiný názor má na věc hejtman Milan Chovanec. „Domnívám se, že jde o nejrychlejší a ekonomicky nejúspornější variantu, jak ukázat obyvatelům Plzně, Plzeňského kraje ale i turistům skvosty, které skrývá ve svých depozitářích Západočeská galerie,“  dodal hejtman. 

Fotogalerie

Obchodní centrum Corso - vizualizace | Autor: Amádeus Real