Jsme televize vašeho kraje

Město neprodá polikliniku Slovany, stávajícímu nájemci prodlouží smlouvu na dalších 10 let

Plzeň, publikováno 12.09.2013, autor: Richard Beneš

Poliklinika Slovany - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Město Plzeň prodlouží na dalších 10 let pronájem polikliniky na Slovanech stávajícímu nájemci, kterým je společnost Městská poliklinika Plzeň. Původně se zvažovala varianta prodeje celého objektu, ale radní nakonec zvolili variantu prodloužení pronájmu. Proti nájemci polikliniky se ovšem v létě vzbouřili lékaři sídlící v objektu. Lékaři i další subjekty sídlící v budově si prostřednictvím petice stěžovali, že firma dál neinvestuje nemalé finance získané z drahého nájmu do obnovy objektu. Lékaři dále odmítli prodej budovy a dokonce požadovali po městu, aby polikliniku předali jejich občanskému sdružení Poliklinika Slovany s tím, že se o objekt budou sami starat.

„Petice lékařů bohužel nesplňovala zákonem stanovené náležitosti. Stejně tam nemohlo město přistoupit na jejich požadavek o předání celé budovy do jejich rukou. Nemůžeme dát z volné ruky pronájem takového objektu občanskému sdružení. Ale na druhou stranu máme pro lékaře i dobré zprávy. Bytový odbor města totiž provedl kontrolu a konstatoval, že stížnost lékařů je oprávněná. Ještě před podpisem smlouvy prodlužující nájem je třeba zjednat nápravu celé řady věcí. Dnešní usnesení přijala rada jen podmínečně, smlouva bude podepsána až v okamžiku, kdy budou upraveny podmínky nájemní smlouvy,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Šimák (ČSSD).   

Lékařům z polikliniky vadí fakt, že za pronájem budovy společnost Městská poliklinika Plzeň měsíčně platí městu 307 tisíc korun, ale od svých nájemců vybere několikanásobně víc peněz. Lékaři i další subjekty sídlící v budově si stěžují, že firma dál neinvestuje získané peníze do obnovy objektu. Dále lékaři poukazovali na skutečnost, že od společnosti Městská poliklinika Plzeň dostávali faktury, kde nebylo blíže specifikováno a rozepsáno, za co všechno vlastně platí. „Lékaři dostali jen celkovou částku, kterou měli zaplatit. Neměli ale další informace, kolik platí například za úklid, energie, strážní službu, vrátnici a různé medicínské služby,“ řekl Šimák.

Lékařům se podle nových smluv například nezvýší nájemné, bude sjednáno v původní výši, navýšené jen o míru inflace. Nájemce je povinen hradit náklady spojené s běžnou údržbou a veškeré opravy do částky 10 tisíc korun za každou jednotlivou opravu včetně výměny zařizovacích předmětů. „Teď se jednalo o osudu budovy, současně s podpisem smlouvy s pronajímatelem se musí řada věcí změnit. Budeme v tom období jednat o tom, jaké kroky pronajímatel předpokládá ke zlepšením stavu, jak avizoval v té své žádosti o prodloužení nájemní smlouvy,“ řekl Šimák.

Původní smlouva byla s Městskou poliklinikou Plzeň uzavřena 24. listopadu 2004 na dobu určitou 10 let s účinností od 1. ledna 2005 do 31. prosince 2014. Společnost tehdy zvítězila v obchodní veřejné soutěži pod názvem „Obchodní veřejná soutěž k uzavření komplexu smluv na provozování Zdravotnického zařízení Plzeň-Slovany.“

„V objektu polikliniky na Slovanech je třeba investovat nemalé finanční prostředky do jeho vybavení, aby mohla být i nadále zajištěna kvalitní lékařská péče a důstojné prostředí pro lékaře i pacienty.  Společnost MP Plzeň je připravena za tímto účelem investovat. S ohledem na výše uvedené jde o prodloužení smlouvy o 10 let,“ dodal náměstek primátora Šimák.  

Starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS), byl od začátku kauzy proti prodeji budovy polikliniky a přikláněl se k variantě prodloužení pronájmu stávajícímu nájemci. Podle jeho slov s ním nebyly žádné problémy. 

„Přes původní deklarace, že jde vedení města zejména o zachování poskytovaných zdravotnických služeb občanům, rada města zvolila tu nejméně pracnou a dle mého názoru špatnou variantu. Jedná se o řešení, se kterým 90 procent podnájemníků, lékařů, nesouhlasí, jelikož mají v poslední době velmi špatné zkušenosti se současným nájemcem a někteří dokonce uvažují o ukončení své lékařské praxe v dané lokalitě. Naprosto nerozumím tomu, proč se vedení města nerozhodlo pro variantu svěřit tuto nemovitost do správy Obytné zóny Sylván, která je ve stoprocentním vlastnictví města Plzně a která by s lékaři uzavřela jednotlivé nájemní smlouvy na přímo, bez nějakého prostředníka. Nejspíše proto, že se jedná o variantu vyžadující více práce,“ komentoval rozhodnutí radních Ondřej Ženíšek (TOP 09), předseda KV ZMP.       

     

Fotogalerie

Poliklinika Slovany - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz