Jsme televize vašeho kraje

Stranu zelených v regionu opouští nejvýraznější osobnost, aktivista Martin Marek

Plzeňský kraj, publikováno 12.09.2013, autor: Richard Beneš

Martin Marek | Autor: Richard Beneš

Předvolební veletoče kolem Strany zelených (SZ) v Plzeňském kraji neberou konce. Poté, co v minulých dnech neprošel jako volební lídr původně navržený bývalý senátor a známý lékař Richard Sequens, oznámil odchod ze strany předseda plzeňské organizace SZ a především známý aktivista Martin Marek. Na 4. místo na kandidátce SZ rezignoval také šéf plzeňské pobočky Děti Země Martin Hyťha. Ani jednomu z nich se nelíbilo, že SZ má vést do voleb politik, jenž v minulosti kritizoval Greenpeace a jednání aktivistů, kteří protestovali proti americkému radaru v Brdech.

Bez zajímavosti není ani fakt, že se Martin Marek vůbec nedostal na kandidátku Strany zelených, i když šlo jednoznačně o nejznámějšího člena strany v regionu. Vedle odhalení aféry s rychlostudenty a plagiátory na plzeňské právnické fakultě stál za letošním referendem proti stavbě OC Corso Americká v Plzni. Nyní se Marek aktivně věnuje boji proti hazardu.

„Zeleným jsem byl před vstupem do SZ a zůstávám jím i nadále. V situaci, kdy bych po deseti létech nemohl tuto stranu volit, chci svoji energii a čas věnovat smysluplnějším směrem," uvedl ve svém prohlášení Martin Marek. Nyní se hodlá angažovat v hnutí Změna.  

Krajské vedení SZ se ve středu dohodlo se Sequensem, že za stranu nakonec vůbec nebude ve sněmovních volbách kandidovat. Nicméně SZ bude podporovat. Upravenou kandidátní listinu předloží vedení krajské organizace Republikové radě ke schválení tuto sobotu. Zatím probíhají ještě jednání o její konečné podobě.

Prozatím se krajské vedení zelených shodlo, že kandidátku povede společně Svatava Štěrbová, starostka Kladrub s divadelníkem Romanem Černíkem. „U zelených na západ od našich hranic je zcela běžná dvojice "mluvčích" či "spolupředsednictví." Stejně tak my budeme v celé kampani prezentovat v čele kandidátky tuto komplementární dvojici,“ vysvětlil volební manažer SZ Pavel Kroupa.  

Fotogalerie

Martin Marek | Autor: Richard Beneš