Jsme televize vašeho kraje

Policie stíhá pro zneužití pravomoci úřední osoby krajského zastupitele a exposlance Václava Koubíka

Rokycany, Plzeň, publikováno 12.09.2013, autor: Richard Beneš

Václav Koubík | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Policie zahájila trestní stíhání devětapadesátiletého bývalého starosty a šestačtyřicetileté bývalé místostarostky z Rokycanska, kteří se měli ve více případech v období od listopadu 1998 do dubna 2011 dopustit zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s pronájmem obecních bytů. Informoval o tom policejní mluvčí Jan Koželuh. Podle informací serveru Regionpodlupou.cz se má jednat o obec Hůrky, kde v té době působil jako starosta nyní čerstvý exposlanec Václav Koubík (ČSSD) a Michaela Černá. V současné době člen krajského zastupitelstva Koubík kandiduje ve sněmovních volbách ze sedmého místa kandidátky ČSSD.

„Policisté z oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Plzeň - venkov zjistili, že tehdejší starosta s místostarostkou v souvislosti s pronájmem obecních bytů při jednání s nájemci bytů, podmiňovali uzavření nájemní smlouvy poskytnutím finančního daru v různých výších ve prospěch obce. Oba členové zastupitelstva věděli, že takový požadavek je v rozporu s podmínkami smluv o poskytnutí dotace z prostředků státního fondu rozvoje bydlení. Oba společným jednáním zneužili pravomoc úřední osoby a neoprávněně opatřili obci značný prospěch,“ vysvětlil podstatu trestného činu mluvčí police Koželuh.

Starosta s místostarostkou ve snaze zakrývat své protiprávní jednání od nájemců požadovali, aby toto plnění poskytli prostřednictvím třetích osob. Kriminalisté případ kvalifikovali jako přečin zneužití pravomoci úřední osoby a po zahájení úkonů trestního řízení bylo vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání obou osob.

Stíhaný politik se zatím k případu do médií nevyjádřil, uvedl pouze, že tak učiní později. Vedle funkce starosty obce Hůrky působí Václav Koubík od roku 2004 v zastupitelstvu Plzeňského kraje. V období let 2008 až 2012 vykonával funkci krajského radního pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a marketingu. Během působení ve své funkci proslul špatnou komunikací se svými podřízenými, což vedlo k odchodu mnoha odborníků pracujících na odboru kultury a památkové péče. Žádným tajemstvím nebyl na úřadu fakt, že si Koubík příliš nerozuměl ani se svými stranickými kolegy. Loni se dostal Koubík do Poslanecké sněmovny, kde nahradil Miladu Emmerovou, která byla zvolena do Senátu.  

Fotogalerie

Václav Koubík | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz