Jsme televize vašeho kraje

Politici se sešli na skládce odpadů, poklepem na základní kámen, zahájili stavbu spalovny

Plzeň, Chotíkov, publikováno 17.09.2013, autor: Richard Beneš

Slavnostní poklepání na neobvykle velký základní kámen spalovny odpadů | Autor: Richard Beneš

Největší počet ministrů vlád bývalých, současných a zcela jistě i budoucích na jeden metr čtvereční, ale i dalších politiků a státních úředníků se vyskytoval v úterý dopoledne paradoxně na skládce odpadů v Chotíkově u Plzně. Konala se tam totiž veliká sláva. Poklepem na základní kámen oficiálně odstartovala stavba spalovny komunálního odpadu. Spalovna by měla stát do dvou let a ročně pak zpracuje 95 tisíc tun komunálního odpadu, který se až doposud skládkoval. Od roku 2025 bude ale skládkování zakázáno.

Slavnostní okamžik si nenechali ujít bývalí ministři Jiří Pospíšil (ODS) a Milan Urban (ČSSD). Dorazit měl také bývalý ministr Martin Kuba (ODS), kterého však na dálnici D5 zastavila nehoda kamionu a musel se vrátit do Prahy. Stejně dopadl i bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Nehoda na dálnici naopak nezastavila ministra životního prostředí v demisi Tomáše Jana Podivínského, který přijel se zpožděním, protože cestoval objízdnou trasou po vedlejších komunikacích. A nechyběl ani domácí hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD), který je žhavým kandidátem na budoucího ministra dopravy.    

Ještě letos hodlá teplárna do stavby spalovny za celkem dvě miliardy korun investovat 800 milionů korun. „Do zimy chceme mít hotové základy pro stavbu,“ uvedl generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. Městská společnost Plzeňská teplárenská je investorem stavby. Díky zpracování komunálního odpadu ve spalovně ušetří teplárenská společnost ročně kolem 80 tisíc tun uhlí, které bude v dalších létech nedostatkovou komoditou. Spalovna je koncipována jako zařízení pro Plzeňský kraj, v němž vzniká ročně přibližně 240 tisíc tun komunálního odpadu.

„Poklepání na základní kámen je smlouva, že se dílo začíná realizovat a mělo by se dovést do konce. Jedná se o významnou investici nejen pro Plzeň a region, ale i pro celou ČR. Naplňuje totiž hierarchii nakládání s odpady. Odpad se přemění v energii a teplo. Dvacet procent z celkových nákladů by mělo jít z dotace z evropských peněz. Uděláme v Bruselu maximum proto, aby spalovna dotaci získala. Realizací tohoto projektu se zase dostaneme o něco dál. Příkladem pro nás může být Švýcarsko, kde je spaloven přes 30,“ uvedl ministr v demisi Tomáš Jan Podívínský. Plzeňský spalovna bude teprve čtvrtým zařízením svého druhu v ČR.

„Vydali jsme se na další cestu, jak zajistit zdroje energie a tou je využívání odpadů. Zařízení, které má v Chotíkově vyrůst bude špičkovou technologií, která zajistí ekologické nakládání s odpadem,“ konstatoval primátor Plzně Martin Baxa.

„Rád bych na tomto místě poděkoval bývalému radnímu pro životní oblast Petru Smutnému (ČSSD), který měl na kraji tu odvahu a stavbu spalovny podpořil a výrazně pomohl k její realizaci, i když to neměl jednoduché. Věřím, že v roce 2015 bude spalovna sloužit ve prospěch kraje i jeho obyvatel,“ uvedl hejtman Milan Chovanec.

„Málokomu se podaří za život postavit něco na zelené louce, navíc má jít o takovou fabriku, která tady bude sloužit 30 až 50 let, tak z toho mám takovou velkou radost a plním si ten jeden sen. Ten druhý sen si plním dnes večer, kdy bude hrát plzeňská Viktorie velmi důležitý zápas Ligy mistrů s Manchester City. Ten den 17. 9. si rozhodně nevymažu z paměti do smrti. Co se týká přidělení evropské dotace, tak její rychlost už nemůžeme nijak ovlivnit. Desky se žádostí jsem krásně zabalil do mašliček a teď je to na těch lidech z Bruselu. My jsme rozhodně nic neopomenuli, teď budeme čekat na to, jestli dostaneme něco mezi 350 miliony až půlmiliardou korun na stavbu spalovny,“ řekl Roman Jurečko, předseda představenstva Plzeňské teplárenské. Teplárna by však dokázala postavit spalovnu i bez evropských peněz.

O nakrájení dortu v podobě budoucího objektu spalovny odpadů se postaral osobně předseda představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko | Autor: Richard Beneš

„Česká Republika potřebuje vize i špičkové technologie. Projekt plzeňské spalovny splňuje obojí,“ řekl Milan Urban, předseda hospodářského výboru rozpuštěné Sněmovny.     

Díky existenci spalovny se mezi nejbohatší české obce může začít směle řadit Chotíkov u Plzně se svými asi 900 obyvateli. Ještě během letošního roku bude obec inkasovat 50 milionů korun od společnosti Plzeňská teplárenská. Dalších deset milionů a procenta ze zpracování odpadu dostane obec každý rok. „Zisky plynou obci i ze současné skládky komunálního odpadu, která jen na katastrálním území naší obce,“ vysvětlil starosta Chotíkova Vítězslav Blažek (BEZPP), který podekoval obyvatelům obce že stavbu spalovny podpořili v referendu.

A v Chotíkově již mají jasno, jak naloží s penězi, které díky stavbě spalovny získají. Podle slov starosty to bude pořádně vidět. „Začínáme stavět novou mateřskou školku, pak novou čističku odpadních vod. Z původní školky vybudujeme dům s pečovatelskou službou. Koupili jsme v centru obce velký statek, ze kterého vznikne náves, jež nám dosud chybí. Objekt bude sloužit jako kulturně-společenské centrum,“ dodal starosta Blažek. A na štědré příspěvky se mohou těšit i různé spolky.  

Fotogalerie

Slavnostní poklepání na neobvykle velký základní kámen spalovny odpadů | Autor: Richard Beneš
O nakrájení dortu v podobě budoucího objektu spalovny odpadů se postaral osobně předseda představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko | Autor: Richard Beneš