Jsme televize vašeho kraje

Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek: Budu jednat s ministrem zdravotnictví o nové podobě úhradové vyhlášky

Rokycany, publikováno 17.09.2013, autor: Richard Beneš

Michal Hašek | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Především na téma úhradové vyhlášky a financování nemocnic diskutoval v úterý odpoledne předseda Asociace krajů ČR a zároveň i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) v objektu Rokycanské nemocnice. Právě tuto krajskou nemocnici chtěl před nedávnem zrušit bývalý ministr zdravotnictví. Stále zůstává jedinou nemocnicí, která nemá smlouvy se zdravotními pojišťovnami na obvyklých pět let, ale jen na tři roky. A to by se mělo podle slov Michala Haška změnit. Server Regionpodlupou.cz se držel tématu a s Michalem Haškem jsme diskutovali, co může Asociace krajů ČR udělat pro zlepšení situace v oblasti zdravotnictví.

Jak to tedy aktuálně vypadá s přípravou nové úhradové vyhlášky?

Zítra vpodvečer budu v Praze jednat s ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem, jako předseda Asociace krajů ČR především o přípravě nové úhradové vyhlášky. To je základní mechanismus, který stanoví, jak je financována ze zdravotního pojištění poskytovaná zdravotní péče. Hejtmani už čtyři roky kritizují špatnou podobu úhradové vyhlášky. Co se nám nejvíce nelíbí je nerovnost mezi financováním poskytované zdravotní péče na úrovni regionálních nemocnic a mezi financováním ve fakultních nemocnicích, jejichž zřizovatelem je stát. Za stejný druh operace, například kýly, nedostane nemocnice v Rokycanech stejné peníze, jako 20 kilometrů odtud vzdálená fakultní nemocnice v Plzni. My chceme, aby ta úhradová vyhláška byla pro příští rok spravedlivější, než dosavadní úhradové vyhlášky, vydávané bývalým ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09).

V čem je špatná současná úhradová vyhláška?

Jen úhradová vyhláška pro letošní rok znamená, už v této chvíli pro veřejné nemocnice za první pololetí propad hospodaření o 1,4 miliardy korun. To znamená, že na konci roku tady bude deficit v hospodaření veřejných nemocnic v ČR 2,8 miliardy korun. To je takový dárek starého ministra zdravotnictví pro nastupující vládu, která bude řešit tento deficit. A proč vzniká? Je to jednoduché. Za sto procent práce, kterou ty nemocnice odvedou a poskytnou zdravotní péči, dostanou pouze 94 procent ze zdravotního pojištění. To je dlouhodobě neúnosný stav, nikdo není takový ekonomický génius, aby vymyslel, jak to srovnat. Pokud nedostanete za sto procent práce také stoprocentní odměnu, je jasné, že vám vzniká deficit a ten se v průběhu několika let prohlubuje. A tento deficit bude muset řešit nová vláda směrem k celému systému zdravotnictví.

Má vůbec smysl v současné situaci tlačit na ministra zdravotnictví v demisi?

Chceme o tom samozřejmě jednat s ministrem v demisi. Důvod je ten, že úhradová vyhláška musí být fakticky hotová do konce měsíce listopadu. Když si vezmete, že na konci října jsou volby, pak se chvilku potáhne jednání o jakékoliv vládě podle výsledků voleb. Než zasedne nová Sněmovna, tak to už jsme někde v prosinci. A to už je hraniční kritická doba, kdy už úhradová vyhláška musí existovat. Protože musí být jasné, podle jakých pravidel bude financováno české zdravotnictví v příštím roce. Proto ještě jednáme s ministrem v demisi, a proto také ten tlak Asociace krajů na to, aby úhradová vyhláška narovnala platby směrem k nemocnicím, protože jinak to bude mít fatální dopady na hospodaření nemocnic nejen v tomto roce, ale i v příštím roce. To by už pro řadu krajských nemocnic mohlo být velmi kritické. Zdá se, že v některých nemocnicích už v průběhu listopadu budou hospodařit na dřeň, pravděpodobně budou nuceny odkládat některé dlouhodobé výkony, budou se věnovat jen akutním výkonům. Mohou zapomenout na nějaké větší investice, bude velmi napjaté provozní financování těch nemocnic. Toto kdyby se mělo opakovat i v příštím roce, tak ta situace bude velmi kritická.

Podílela se už dříve na tvorbě úhradové vyhlášky Asociace krajů ČR?

Na tvorbě úhradové vyhlášky se Asociace krajů nepodílela, protože až do loňského roku jsme nebyli partnery pro ministerstvo zdravotnictví. Je to velmi zvláštní, když si vezmete, že kraje tady zřizují téměř 70 nemocnic a my jsme nebyli oficiálním partnerem v tomto procesu. Loni jsme založili Asociaci krajských nemocnic, která sdružuje všechny nemocnice zřizované kraji. Ta se nově od letoška stala takovým připomínkovým místem a partnerem, proto využíváme takové věci. V pozitivním slova smyslu tlačíme na podobu úhradové vyhlášky pro rok 2014.

Srovnají se příští rok ty nepravosti v úhradové vyhlášce?

Já doufám, že zahájíme srovnání těch největších nespravedlností. Nejsem si jistý, zda se nám podaří odstranit sto procent těch problematických míst, ale pokud to bude alespoň významná část, tak budeme spokojeni. Nebojujeme sami za sebe. My bojujeme v zájmu pacientů a občanů jednotlivých krajů a budeme bojovat za celý segment veřejného zdravotnictví. To, co chceme, má pomoci nejen krajským nemocnicím, ale také městským nemocnicím, má to srovnat podmínky s fakultními nemocnicemi. Řada z nich má v této době také problémy, což ministerstvo zdravotnictví dobře ví. Chceme, aby vyváženě fungovalo veřejné zdravotnictví.

Bude nová úhradová vyhláška platit jako obvykle jen jeden rok?

Zatím se podle české legislativy úhradová vyhláška vydává z roku na rok. Tak tomu bude beze sporu i v úhradové vyhlášce pro rok 2014. To, co bychom rádi změnili a tam už bude potřeba diskuse s novou vládou, která bude mít politický mandát, je to, aby tady existovaly dlouhodobější rámce. Nemocnice potřebují plánovat, tak jako každá velká firma a velký podnik. Starat se o zdraví lidí není klasické podnikání, ale i nemocnice musí připravovat své rozvojové plány, definovat, kam chtějí investovat, jaké obory budou rozvíjet. A to se jen velmi těžko dělá z roku na rok. Ještě navíc, když se vám v průběhu roku mění pravidla hry. Proto budeme v budoucnosti usilovat o to, aby taková pravidla financování zdravotnické péče byla dlouhodobější. Náš odhad je, aby platila pro dva až tři roky.

Na dokreslení situace uvádíme informaci od krajského radního pro oblast zdravotnictví Václav Šimánka (ČSSD). Podle jeho slov dostane plzeňská fakultní nemocnice za stejný zákrok třikrát více peněz, než kolik dostane za stejně odvedený zákrok Rokycanská nemocnice.             

Fotogalerie

Michal Hašek | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz