Jsme televize vašeho kraje

V Dýšině budou pokračovat v boji proti plnírně tlakových lahví, i když to bude běh na dlouhou trať

Dýšina, publikováno 13.06.2012, autor: Richard Beneš

Referendum | Autor: Ilustrační foto - internet

Jako běh na dlouhou trať vidí starosta obce Dýšina Jaroslav Štilip (NEZ) kauzu kolem plnírny tlakových lahví na propanbutan, proti níž se vyslovili v nedávném referendu obyvatelé obce. Starosta je přesvědčen, že záležitost se nevyřeší v nejbližší budoucnosti, ale obec má nyní od svých obyvatel silný mandát, který ji opravňuje bojovat proti dalšímu setrvání nebezpečného provozu v obci.

V referendu hlasovalo proti plnírně tlakových lahví 95 procent voličů. Referenda se zúčastnilo 49,7 procenta oprávněných voličů. „Neznamená to, že by druhá polovina obyvatel byla nějak apatická, množství účastníků nepřikládám nějaký zvláštní význam. Někteří lidé se dopředu omluvili, že v té době budou na dovolené. Termínově to nebylo šťastně zvolené, referendum také kolidovalo s Nocí kostelů. Já osobně jsem s výsledkem spokojen,“ uvedl starosta Jaroslav Štilip.

Lidem v Dýšině vadí zařízení na plnění propanbutanových lahví nejen z bezpečnostních důvodů. Kvůli novým normám měla být kolem objektu rozšířena bezpečnostní zóna. Obec by musela do připravovaného územního plánu zanést i tyto změny, což by ohrozilo další rozvoj obce, protože by se tam nedalo stavět. Navíc by klesly ceny objektů v blízkosti plnírny.

Podle slov starosty má každý občan v dnešní době právo na bezpečný život a existence plnírny tlakových lahví uprostřed obce představuje značné bezpečnostní riziko. „Kdybychom museli naplnit všechny bezpečnostní kvóty, tak obec se nebude dále rozrůstat, což nechce žádný starosta a ani žádný obyvatel naší obce. Dalším faktorem je to, že plnírna zabraňuje i ostatním podnikatelům, aby rozvíjeli své podnikatelské záměry. My chceme vytvářet rovné podnikatelské prostředí v naší obci,“ vysvětlil starosta.

Bezpečnostní zóna je v současné době 100 metrů od plnírny. Nyní by se měla rozšířit až na jeden kilometr. „Zpřísnily se bezpečnostní předpisy jak od Ministerstva pro místní rozvoj, tak i u útvaru koordinace bezpečnosti práce. Tu stometrovou zónu respektujeme, součástí změny je ale požadavek, abychom přijali stavební uzávěru ve dvou vzdálenostech, nejprve 252 metrů a pak 345 metrů od středu železniční cisterny, poslední zóna je pak až 1000 metrů od zařízení,“ řekl Štilip. „Ty zóny mají své opodstatnění, to je pochopitelné, když jsem kladl otázku, jak to bude za pět let, to mohou být až dva kilometry. A to ta obec bude přestěhovaná? Musíme myslet na obec do budoucnosti. Nechceme, aby dál docházelo k té rozpínavosti,“ konstatoval starosta.

Rozšíření bezpečnostní zóny by ovšem znamenalo omezení výstavby rodinných domů. Ve zmíněné oblasti jsou totiž zasíťované pozemky připravené na stavbu rodinných domů. Obec na to dostala dotaci kolem čtyř milionů korun a hrozilo nebezpečí, že by dotáčela vracet. „Flaga se brání tím, že obec začala nabízet pozemky v blízkosti té bezpečnostní zóny a že to tedy byla obec, kdo pochybil. Všechno se dělalo v naprostém souladu s územním plánem obce. Kdyby se tak nedělo, nikdo z vedení obce jak současného, tak i předchozího, by k těmto krokům nepřistupoval. Flaga velmi dobře věděla, že v těchto místech jsou pozemky vhodné pro výstavbu dalších bytových jednotek. Obec za minulého vedení čerpala státní dotaci na zasíťování těchto pozemků, nic nenasvědčovalo tomu, že se bezpečnostní pásma takto neúměrně rozrostou,“ brání svoji obce Štilip.

„Obyvatelé jasně řekli v referendu, že plnírnu nechtějí, my jako obec hodláme tento názor reprezentovat, tento mandát jsme chtěli, získali jsme ho, podnikneme nyní další právoplatné kroky, hodláme jednat i s těmi nadřízenými složkami, ať už je to ministerstvo pro místní rozvoj nebo útvar pro koordinaci bezpečnosti práce. Hodláme jít i soudní cestou, Flaga nám dala první podpásovku prvním soudním sporem. Dopadl tak, že nemohu říci, že by obec z něj vyšla jako poražená. Budeme proti tomu podávat kasační stížnost,“ dodal Jaroslav Štilip.

Odlišný pohled na kauzu má vedoucí technického oddělení společnosti Flaga Jiří Fischer. Podle něho pochybila obec, když začala pozemky v okolí plnírny nabízet jako stavební. Prodej stavebních pozemků ze strany obce tak byl podle firmy v rozporu se všemi bezpečnostními pravidly, která to zakazovala. "Mrzí nás, že byli majitelé pozemků a obyvatelé Dýšiny takto uvedeni v omyl. Ze strany naší společnosti nedošlo v průběhu minulých let k žádnému rozšiřování plnírny nebo ke změnám, které by změnily omezení stavebních projektů v jejím okolí. Rozsah našeho provozu bychom rádi udrželi stejný i v budoucnu a nadále ho technicky vylepšovali," vysvětlil Fisher.

Plnírna propanbutanových lahví ohrozila obyvatele Dýšiny v roce 2002, kdy tam explodoval zbytkový plyn v jedné ze tří nádrží na propanbutan. Výbuch nastal ve stavební buňce bezprostředně sousedící s nádrží. Buňku zachvátil požár, při kterém utrpěla středně těžké popáleniny skladnice plnírny a jeden zákazník. Požár tehdy způsobil jen malou škodu, včasným zásahem však zachránili hasiči majetek za 15 milionů korun. Jako příčinu výbuchu stanovil vyšetřovatel nepředpokládané změny provozních parametrů.

 

Fotogalerie

Referendum | Autor: Ilustrační foto - internet