Jsme televize vašeho kraje

Trestně stíhaného exposlance Václava Koubíka vyškrtlo vedení ČSSD z kandidátky pro Plzeňský kraj

Praha, Plzeň, publikováno 20.09.2013, autor: Richard Beneš

Václav Koubík | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Pořádek na svých kandidátkách pro předčasné sněmovní volby dělalo v pátek grémium ČSSD a vyškrtlo exposlance a krajského zastupitele Václava Koubíka, který byl sedmičkou pro Plzeňský kraj. Vedení ČSSD nechalo z pověření předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vyškrtnout Koubíka doslova na poslední chvíli poté, co jej policie začala tento týden stíhat kvůli zneužití pravomoci úřední osoby, jak server Regionpodlupou.cz informoval. Kandidátka ČSSD se nyní posunula o jedno místo a na uvolněnou 20. pozici byla připsána Helena Vítková z Líní.

Policie zahájila trestní stíhání bývalého starosty obce Hůrky na Rokycansku Václava Koubíka a jeho bývalé místostarostky Michaely Černé, kteří se měli ve více případech v období od listopadu 1998 do dubna 2011 dopustit zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s pronájmem obecních bytů.

„Policisté z oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Plzeň - venkov zjistili, že tehdejší starosta s místostarostkou v souvislosti s pronájmem obecních bytů při jednání s nájemci bytů, podmiňovali uzavření nájemní smlouvy poskytnutím finančního daru v různých výších ve prospěch obce. Oba členové zastupitelstva věděli, že takový požadavek je v rozporu s podmínkami smluv o poskytnutí dotace z prostředků státního fondu rozvoje bydlení. Oba společným jednáním zneužili pravomoc úřední osoby a neoprávněně opatřili obci značný prospěch,“ vysvětlil podstatu trestného činu mluvčí police Jan Koželuh.

Starosta s místostarostkou ve snaze zakrývat své protiprávní jednání od nájemců požadovali, aby toto plnění poskytli prostřednictvím třetích osob. Kriminalisté případ kvalifikovali jako přečin zneužití pravomoci úřední osoby a po zahájení úkonů trestního řízení bylo vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání obou osob.

Stíhaný politik se zatím k případu do médií nevyjádřil, uvedl pouze, že tak učiní později. Vedle funkce starosty obce Hůrky působí Václav Koubík od roku 2004 v zastupitelstvu Plzeňského kraje. V období let 2008 až 2012 vykonával funkci krajského radního pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a marketingu. Během působení ve své funkci proslul špatnou komunikací se svými podřízenými, což vedlo k odchodu mnoha odborníků pracujících na odboru kultury a památkové péče. Žádným tajemstvím nebyl na úřadu fakt, že si Koubík příliš nerozuměl ani se svými stranickými kolegy. Loni se dostal Koubík do Poslanecké sněmovny, kde nahradil Miladu Emmerovou (ČSSD), která byla zvolena do Senátu.  

Fotogalerie

Václav Koubík | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz