Jsme televize vašeho kraje

Hejtman s rektorkou ZČU vyjednávali u premiéra vyšší směrná čísla státem placených studentů

Plzeň, publikováno 25.09.2013, autor: Richard Beneš

ZČU - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD) a jeho náměstek pro školství, sport, kulturu a cestovní ruch Jiří Struček (ČSSD) se v úterý vpodvečer společně s rektorkou Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Ilonou Mauritzovou sešli s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem, aby vyjednali pro univerzitu vyšší směrná čísla, určující počet státem zaplacených studentů.

Schůzka, kterou inicioval předseda Rady Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) na základě svého setkání s rektorkou ZČU a zástupci univerzity během své návštěvy v Plzeňském kraji v minulém týdnu, měla znovu upozornit na problém, s nímž se univerzita dlouhodobě potýká.

„Seznámili jsme pana premiéra Rusnoka s tím, o kolik peněz jsme snížením směrných čísel přišli,“ řekla dnes rektorka ZČU Ilona Mauritzová a doplnila, že mezi lety 2011 a 2014 univerzitě ubyly platby asi za zhruba tři tisíce studentů. Propad směrných čísel je přitom u plzeňské univerzity ve srovnání s jinými vysokými školami v republice jeden z největších.

„O problému snižování směrných čísel, a tedy vlastně umělého snižování počtu studentů ze strany ministerstva, jednáme od května, kdy mě i hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného paní rektorka seznámila se současnou situací a s výhledem do budoucna. O platbách pro univerzitu jsme mluvili začátkem září s ministrem školství i minulý týden s předsedou Asociace krajů Michalem Haškem při jeho návštěvě v našem kraji,“ říká hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. „Pan premiér Rusnok nás přijal velmi vstřícně a slíbil, že bude věc s ministrem školství také projednávat. Věřím, že i díky této schůzce se podaří trend snižování směrných čísel zvrátit,“ doplnil Milan Chovanec.

Fotogalerie

ZČU - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz