Jsme televize vašeho kraje

Lídři KDU-ČSL hledají lék na churavějící zdravotnictví v regionu

Plzeň, publikováno 26.09.2013, autor: Richard Beneš

KDU-ČSL | Autor: Archiv- Regionpodlupou.cz

Na špatnou situaci v oblasti zdravotnictví v Plzeňském kraji, ale i v rámci celé ČR poukázali ve čtvrtek na tiskové konferenci první tři muži krajské kandidátky KDU-ČSL pro nadcházející sněmovní volby. Především malé nemocnice, zřizované krajským úřadem, ale dnes i Fakultní nemocnice Plzeň a některá další zdravotnická zařízení, se ocitají ve složité ekonomické situaci, která ohrožuje dostupnost zdravotní péče o občany Plzeňského kraje.

„V letošním roce dosáhne dluh zdravotnických zařízení zřizovaných krajem možná výše 300 milionů korun. Celkové dluhy zdravotnických zařízení na úrovni státu dosahují vyšší částky než 10 miliard korun. Je to důsledek špatných rozhodnutí bývalé vlády, mezi něž patří přijetí úhradové vyhlášky, která ponechává úhrady za poskytnuté zdravotnické úkony na úrovni roku 2010, dále pak navýšení plateb DPH za zdravotnickou péči, odmítání valorizace platby státu za státní pojištěnce, tato platba nebyla valorizována již téměř pět let,“ konstatoval lídr kandidátky Václav Krása.

„Důsledky těchto kroků jsou katastrofální. Nemocnice mají letos snížené úhrady o 10 – 15 procent. Při započtení inflace a zvýšené DPH je reálný pokles úhrad přes 20 procent. Snížení úhrad nemocnicím představuje téměř šest miliard korun. Dalších téměř šest miliard stát odčerpal z nemocnic zvýšenou DPH,“ konstatoval Krása. Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát sice prosadil podle Krásy na vládě navýšení plateb za státní pojištěnce, a to v částce 4,7 miliardy korun, jedná se však o nedostatečnou reakci na současné problémy našeho zdravotnictví.  

Obdobná situace jako v případě nemocnic je podle kandidátů KDU-ČSL také v lázeňství, kde nová vyhláška stanovuje indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti i dorost, má negativní dopady do sektoru lázeňství. „V Plzeňském kraji jsou pouze Konstantinovy lázně, ale i ty se potýkají s dopadem důsledků indikačního seznamu. Lázně v roce 2012 spotřebovaly pouze 2,5 miliardy korun. V letošním roce zaplatí zdravotní pojišťovny přibližně o jednu miliardu korun méně. To má katastrofální důsledky na poskytovanou péči, ale i na lázeňská města, kde lázeňství a další s tím související služby živí většinu obyvatel,“ řekl třetí muž na kandidátce, lázeňský lékař Pavel Vaněk.

„V Německu byla provedena studie ekonomických přínosů lázeňství. Na jedno euro vydané ze zdravotního pojištění je pět eur výnosů, a to v cestovním ruchu a zaměstnanosti. Proto je restrikce našeho lázeňství ekonomickým nesmyslem. Bohužel podobná studie jako v SRN u nás provedena nebyla, ale je jasné, že každá koruna vložená do lázeňství se vyplatí,“ uvedl Vaněk.

Lékem KDU-ČSL na nemocné zdravotnictví je prosazení navýšení plateb za státní pojištěnce a opětovné snížení DPH na léky a zdravotnické prostředky, zrušení stropu pro platbu zdravotního pojištění, nebo vytvoření podmínek pro rovné příležitosti při získávání smluv mezi zdravotními pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními. „Hodláme prosadit důsledné oddělení vlastnictví zdravotnických zařízení a zdravotních pojišťoven, zasadíme se, aby úhrady za zdravotní výkony odpovídaly pro všechny obory skutečným průměrným nákladům na péči včetně přiměřeného krytí investic,“ dodal Václav Krása.

Dvojka na kandidátce, Petr Náhlík, zase upozornil na fakt, že v Plzeňském kraji je jediný hospic, ale uplatnila by se dvě až tři zařízení tohoto typu. „Bohužel není, kdo by je provozoval. V Plzni tuto investici realizovalo město Plzeň a občanské sdružení Hospic sv. Lazara jej provozuje. Hospic v Plzni může být díky tomu, že nad rámec zdravotního pojištění je podporován jak městem, tak i krajem. Už dříve jsme získali pozemky na stavbu hospice u Velhartic, jednali jsme se starostou Sušice o využití bývalé porodnice v Sušici. Narazilo to na problém, město si to ale nemůže dovolit financovat z rozpočtu města. Jednalo se s Plzeňským krajem. Ten také řekl, že by taková služba byla potřebná. Ale není v možnosti rozpočtu kraje, který dotuje své nemocnice, aby podporoval další takové zařízení. Není, kdo by takovou péči v kraji nyní uhradil,“ podotkl Petr Náhlík.    

Fotogalerie

KDU-ČSL | Autor: Archiv- Regionpodlupou.cz