Jsme televize vašeho kraje

Primátor Martin Baxa: Čtyři projekty zlepší centrum Plzně i Lochotínský park

Plzeň, publikováno 01.10.2013, autor: Richard Beneš

Magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Hned čtyři projekty, které mají zkrášlit historické jádro Plzně a Lochotínský park, doporučila rada města ke schválení zastupitelstvu a následně předložit do aktualizované 15. výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad, pro získání dotace. Jedná se o Revitalizaci uliční sítě historického centra města Plzně – část I – Riegrova, Dominikánská, dále pak o Revitalizaci uliční sítě historického centra města Plzně – část II - Sedláčkova, Divadelní terasy - úprava JZ části sadového okruhu historického jádra města Plzně a Lochotínský park, informoval primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

„Projekt nazvaný Revitalizace uliční sítě historického centra města Plzně – část I – Riegrova, Dominikánská se zaměřuje na rekonstrukci celkem dvou ulic v centru města. V rámci projektu dojde k návratu k historickému vzhledu centra města a tím se významně zvýší atraktivita tohoto prostoru. Ulice Riegrova je koncipována jako pěší zóna, čímž dojde ke zlepšení podmínek pro pohyb chodců, kteří chodí mezi nejdůležitějšími veřejnými prostranstvími města, centrálním náměstím a parkovým okruhem. Ulice tak získá podobu plnohodnotného veřejného prostranství. Ulice Dominikánská si i po rekonstrukci zachovává stávající funkci,“ uvedl primátor Baxa. Celkové náklady realizace projektu se odhadují v maximální výši 36 milionů korun.

Projekt Revitalizace uliční sítě historického centra města Plzně – část II - Sedláčkova se zase zaměřuje na rekonstrukci Sedláčkovy ulice v centru města. „Sedláčkova ulice byla vybrána z důvodu postupné regenerace centrální části historického jádra města Plzně. Dalším důvodem byl špatný technický stav komunikace a chodníků, do nichž byly v průběhu času opakovaně pokládány inženýrské sítě. V průběhu projektových prací byla zjištěna nutnost provést současně s rekonstrukcí komunikace také rekonstrukce hlavního kanalizačního řadu, z něhož docházelo k průsakům do historického podzemí, které je v dané oblasti značně rozsáhlé,“ uvedl technický náměstek primátora Petr Rund (ODS). V tomto případě se náklady na revitalizaci odhadují na 50 milionů.

Koncepce projektu Divadelní terasy - úprava JZ části sadového okruhu historického jádra města Plzně, navazuje na historické řešení sadů. Díky projektu vznikne relaxační prostředí parku a to na rozhraní s tranzitní Klatovskou třídou. „Celý prostor bude maximálně zjednodušen a očištěn, terasy čeká demolice, stejně tak i komín kotelny a zmizí i skupiny keřů. Zelená plocha na jižní straně bude zjednodušena a bude vysázena stromová alej podél Klatovské třídy, což si vyžádá množství přeložek inženýrských sítí. Zásadním krokem bude zvětšení stávající severní terasy přístavbou nových prostor pro předprodej vstupenek, tím se také umožní využití vlastní terasy pro různé kulturní akce,“ řekl primátor Baxa. Celkové náklady realizace projektu se odhadují na 60,3 milionu korun.

Současný stav a vzhled Lochotínského parku není již podle primátora, parkem, ale udržovaným lesem. Stávající cesty ne zcela respektují změněné okolní cíle, chybí propojení sídliště Vinice, chybí propojení cyklostezky na Karlovarskou, chybějící odvodnění cest způsobuje hluboké erozní rýhy v parku. „Lochotínský park je vymezen svým stávajícím rozsahem a ohraničen okolními komunikacemi. Poloha parku na prudkém svahu a odkanalizování městské zástavby nad ním jsou hlavními příčinami nedostatku vody v parku. Revitalizace parku by měla přijít na necelých padesát milionů korun,“ dodal primátor Martin Baxa. 

Fotogalerie

Magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš