Jsme televize vašeho kraje

Za údajný pokus o vraždu bývalé ministryně Juráskové padla u soudu jen podmínka

Plzeň, publikováno 02.10.2013, autor: Richard Beneš

Bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková u plzeňského soudu | Autor: Richard Beneš

Pokus o vraždu bývalé ministryně zdravotnictví Fischerovy úřednické vlády Dany Juráskové nakonec překvalifikoval plzeňský krajský soud jen na výtržnictví. Za to byl ve středu odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu manžel Juráskové Vlastimil. Původně mu však za pokus o vraždu hrozilo až dvacetileté vězení. Soudu se nepodařilo prokázat, že by Jurásek chtěl skutečně manželku zavraždit letos v dubnu na Rokycansku během jejich společné cesty automobilem. Důvodem k tomuto jednání měl být fakt, že Jurásková svého muže opustila kvůli jinému vztahu.

Žaloba se opírala o existenci údajných dopisů na rozloučenou, které Jurásek sepsal pro své dvě dospělé děti. Potomky v nich instruoval, jak mají naložit s rodinným majetkem a úsporami. Z charakteru dopisů mělo být patrné, že muž plánuje vraždu své manželky a následnou sebevraždu. Jurásek v dopisech dále napsal, že chce mít malý společný pohřeb s manželkou. Podle jeho obhájce však měly dopisy sloužit jen jako nástroj psychického nátlaku, aby se žena přiznala k nevěře.   

Incident se stal během jízdy automobilem, který Jurásek po opravě vracel manželce. Tu posadil na zadní sedadlo, zablokoval dveře dětskou pojistkou a rozjel se. „Podal mi telefon, ať zavolám dětem. Předtím mluvil o tom, že mu bůh odpustí a že nechal doma dopisy na rozloučenou s radami dětem, jak mají žít. Neřekl, že mě chce zavraždit, ale já nabyla dojmu, že mě chce zabít," popsala před soudem Jurásková. Manžela proto požádala, zda by si ještě v klidu nemohla prohlédnout fotografie svých dětí. Ve Vejvanově na Rokycansku proto manžel auto zastavil. Tohoto okamžiku využila žena, která si přesedla na přední sedadlo a snažila se na sebe upoutat máváním pozornost lidí.

Obžalovaný Vlastimil Jurásek vyvázl jen s podmínkou na jeden rok | Autor: Richard Beneš

Muž měl zoufalou ženu bojující o život držet za spodní čelist a bránit jí v opuštění vozidla. Žena jej kousla do ruky, podařilo se jí vyklouznout z kabátu a snažila se uprchnout. Žalobce Jakub Kubias dále uvedl, že Jurásek chytil manželku za nohu a tahal ji zpět do vozidla. Díky aktivní obraně napadené a jejímu volání o život si incidentu všimli kolemjdoucí, přispěchali na pomoc a přivolali také policii. Tím ovšem útok ještě nekončil, Jurásek nasedl do vozu a snažil se na dvojici zachránců najíždět. Jeden z mužů mu pak sebral klíčky od vozu a ukončil tak běsnění muže, chtěl zabíjet. Na místo pak dojela přivolaná policie.

Soud měl k dispozici i zvukový záznam všeho, co se dělo v automobilu, nahraný na diktafon. Obžalovaný Jurásek odmítl před soudem vypovídat a odkázal na svoji výpověď z přípravného řízení. Tam uvedl, že manželce nechtěl ublížit, chtěl jí jen domluvit. Dále tvrdil, že mu bylo hrozně a cítil se sám, proto napsal dětem zmíněné dopisy pro případ, že by se mu něco stalo.

Fotogalerie

Bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková u plzeňského soudu | Autor: Richard Beneš
Obžalovaný Vlastimil Jurásek vyvázl jen s podmínkou na jeden rok | Autor: Richard Beneš