Jsme televize vašeho kraje

Město přiznalo obyvatelům Manětínské ulice, že nebudou mít kde parkovat

Plzeň, publikováno 13.06.2012, autor: Richard Beneš

Parkoviště na střeše parkovací haly před hypermarketem Albert v Manětínské ulici | Autor: Richard Beneš

Velmi bouřlivý průběh mělo ve středu večer veřejné projednávání zastavění parkoviště u hypermarketu Albert v Manětínské ulici v Plzni, které se odehrálo v objektu radnice na ÚMO 1. Zástupci radnice se ocitli pod palbou zhruba 50 přítomných nespokojených obyvatel, kteří přijdou o možnost parkovat v blízkosti svého bydliště, kde se nachází kritický nedostatek parkovacích míst. Úředníci byli nuceni se sklopenou hlavou přiznat, že s nastalou situací nemohou nic udělat.

Až doposud mohli lidé z více jak 500 bytů v okolí Manětínské ulice využívat k bezplatnému parkování střechu halových garáží u supermarketu Albert kde je k dispozici 220 míst. Dalších 60 parkovacích míst má veřejné parkoviště vedle supermarketu. V halových garážích je 190 parkovacích míst, všechna jsou však obsazená a za měsíc se tam platí 1080 korun za jedno místo. Nyní společnost Ahold oznámila, že veřejné parkoviště bude zastavěno novým nákupním centrem, kde se zmenší počet parkovacích míst a s bezplatným veřejným parkovištěm pro obyvatele se nepočítá.  

„Všechno to začalo v 90. létech minulého století, kdy město prodalo veřejné parkoviště v Manětínské ulici společnosti sídlící na Kypru. O prodeji se občané dozvěděli až v roce 1999, kdy bylo zahájeno stavební řízení na výstavbu velké prodejny, dnes nazývané Hypermarket Albert a dále halových garáží. Na základě protestů občanů vznikla dohoda s představiteli města o zachování bezplatných parkovacích míst v původním rozsahu vybudováním nového veřejného parkoviště náhradou za zrušené parkoviště. Na základě této dohody bylo vydáno stavební povolení na stavbu marketu i garáží,“ uvedla Miroslava Tomanová, která vede boj občanů z Manětínské ulice o parkovací místa.

Toto stávající parkoviště před Albertem má být zastavěno dalším nákupním centrem | Autor: Richard Beneš

"Vybudováním veřejného parkoviště pro zmíněných 220 automobilů na střeše halových garáží jsme považovali dohodu s tehdejšími představiteli města za splněnou. Nyní jsme se ovšem dozvěděli, že soukromý vlastník objektu toto parkoviště pro veřejnost zruší a vybuduje tam další nepotřebný obchod, kterých je všude kolem víc než dost," řekla Tomanová. Už před dvěma léty podala společnost Manhattan Development žádost o umístění stavby nového obchodního centra na parkoviště vedle marketu Albert. Chyběl souhlas obvodu Plzeň 1 se zrušením parkovacích míst. Rada MO Plzeň 1 svým rozhodnutím 30. 11. 2010 zrušení parkovacích míst odsouhlasila. Ptáme se proto, kde budeme nyní parkovat, protože nikde v okolí není jiná možnost parkování,“ uvedla v emotivním projevu Miroslava Tomanová.

„Berte nás jako lidi, kteří nevědí, kde budeme parkovat. Co pro nás uděláte jako naši zvolení zástupci a politici? Do té parkovací haly jít nemůžeme, ta je plná, navíc tam parkují své vozy především firmy a jen minimum obyvatel. Vyčítáme úřadu, že dal takovému jednání zelenou a nepodmínil zachování parkovacích míst pro veřejnost vydání stavebního povolení,“ pokračovala Tomanová.

“Nemůžeme v současné době udělat nic, ta situace je nevratná. Bylo chybou, že to prodalo té firmě bez věcného břemene ohledně zachování parkovacích míst pro veřejnost. Jedná se o soukromý pozemek a nikdo nyní nemůže chtít po soukromém vlastníkovi, aby zachoval pro lidi bezplatné parkoviště,“ přiznal místostarosta Vladimír Tichý (ODS).

Parkoviště na střeše parkovací haly před hypermarketem Albert v Manětínské ulici | Autor: Richard Beneš

Atmosféra na jednání zhoustla ještě více poté, co se lidé dozvěděli o tom, že město v blízkosti Manětínské ulice už nevlastní žádný pozemek. Zbývající pozemky město prodalo developerům, kteří tam plánují další bytovou zástavbu. Nikde už není místo ani na vybudování komerčního parkovacího domu. „Budu parkovat na trávě a až přijde měšťák, tak ho zastřelím,“ konstatoval rozezleně jeden přítomný muž.

„Nejsme toho názoru, že si může majitel soukromého pozemku dělat na svém pozemku to, co chce. Úřad mohl dělat obstrukce a nesouhlasit s tím. Nic takového se ale nedělo a ani neděje. A jak vidět, tak se ani nebude dít. Celé tohle sezení je zbytečné, chtěli jsme vědět, jaká je situace a co se dá dělat. Teď už víme, že se nedá dělat vůbec nic,“ řekla další účastnice shromáždění, které se pak rozešlo.

Na veřejném projednávání nebyli přítomní zástupci společnosti vlastnící hypermarket Albert. „O jednání s námi a s úřadem neměli zájem, nekomunikují a nikdo z nich jako obvykle nepřijel,“ dodala Miroslava Tomanová. Vyjádření firtmy se nepodařilo získat ani redakci Regionpodlupou.cz.         

Fotogalerie

Parkoviště na střeše parkovací haly před hypermarketem Albert v Manětínské ulici | Autor: Richard Beneš
Toto stávající parkoviště před Albertem má být zastavěno dalším nákupním centrem | Autor: Richard Beneš
Parkoviště na střeše parkovací haly před hypermarketem Albert v Manětínské ulici | Autor: Richard Beneš