Jsme televize vašeho kraje

Tři plzeňská gymnázia zřizovaná krajem povedou noví ředitelé, jejich výběr překvapil

Plzeň, publikováno 14.06.2012, autor: Richard Beneš

Masarykovo gymnázium v Plzni | Autor: Richard Beneš

Noví ředitelé, kteří vzešli z nedávných konkursů vyhlášených Plzeňským krajem, povedou od srpna dvě nejprestižnější plzeňské školy, kterými jsou Masarykovo gymnázium a Gymnázium Plzeň na Mikulášském náměstí. Výsledky konkursů zaskočily a překvapily vedení obou zmíněných škol, protože se jedná o lidi, kteří ani na jedné ze škol předtím nepůsobili. Krajský radní pro oblast školství Jiří Struček (ČSSD) uvedl, že o výsledcích rozhodla sedmičlenná komise a radní doporučení komise respektují.

„Zatím proběhlo 60 konkursů a ředitelé se mění na 15 školách. Ve čtyřech případech u konkursů neuspěli současní ředitelé, v dalších případech se ředitelé do konkursu nepřihlásili především z ohledu na jejich věk. Před sebou máme poslední čtyři konkursy,“ uvedl bez dalších podrobností radní Struček.

Naprosto nečekaně v konkursu neobstála ředitelka Masarykova gymnázia Margit Turníková, která školu vedla 18 let a v regionu patří jednoznačně k nejrespektovanějším osobnostem v oboru. Ředitelka Turníková je přesvědčena o tom, že neuspěla v důsledku toho, že v médiích kritizovala plošné vyhlášení konkursů a novelu školského zákona. „Školu jsem vedla svědomitě a co nejlépe 18 let, byla jsem v minulosti odměňována nejvyššími odměnami, které mohl kraj schválit, nebyly k mé práci žádné výtky, a proto jsem se do konkursu přihlásila. Radní Struček nám ještě předtím oznámil, že ředitelé škol, kteří mají všechno v pořádku a jejich školy šlapou, se nemají čeho obávat a do konkursního řízení se mají přihlásit,“ řekla pro Regionpodlupou.cz Turníková.

„V únoru jsem se vyjádřila k plošnému vyhlášení konkursů v Plzeňském kraji a k novele školského zákona. Tam bylo nejednoznačné vysvětlení pořádání konkursních řízení na ředitele. Ze strany ministerstva byl vydán metodický pokyn, že tam kde škola dobře funguje, stačí, když řediteli prodlouží zřizovatel jmenování na dobu určitou šesti let,“ uvedla ředitelka Turníková. „Vnímala jsem to jako diskriminační, že v Plzni magistrát nevyhlašuje pro své školy konkursní řízení, zatímco Plzeňský kraj se pro ně rozhodl. Respektovala jsme to, protože zákon tuto možnost zřizovatelům dává. Vyjádřila jsem se v tom smyslu, že mohou být dvě školy vedle sebe, jedna městská a druhá zřizovaná krajem, někde ředitel musí konkurs dělat a někde ne. Kritizovala jsme spíše zákon, protože ten by měl platit pro všechny občany této země stejně a ne pro někoho ano a pro někoho ne,“ vysvětlila ředitelka.

„V průběhu konkursního řízení jsem podala koncepci ušitou na míru Masarykovu gymnáziu, řídím ho dlouhou dobu, školy a jeho žáky a učitele znám dobře. Postavila jsem koncepci do dalších několika let v duchu, ve kterém školu vedu a k tomu jsem přidala řadu nových nápadů. Konkursní řízení proběhlo standardně, měla jsem z něho velmi dobrý pocit, nenapadlo mě, že bych svůj post neobhájila. Šok byl pro mě výsledek konkursu, protože jsem si neuvědomila, že bych něco udělala špatně. Pochybuji o tom, že někdo, kdo zná školu zvenčí, by mohl mít lepší koncepci než já,“ říká Turníková.

Hejtmanovi kraje podala Turníková námitku proti výsledku konkursu, ten ji pozval pozval na jednání rady, kde dostala možnost vyjádřit se k výsledkům konkursu. "Dozvěděla jsem se především, že jsem neměla zapotřebí se v tisku vyjadřovat k vypsaným konkursům i když je respektuji. Bylo mi řečeno, že podání námitky bylo shledáno jako neopodstatněné. Na škole zůstávám jako řadová učitelka, protože zde mám nějaké hodiny němčiny a dokončím některé z rozdělaných projektů. Nové ředitelce jsem řekla, že jsem si na výsledky konkursu stěžovala, nicméně klacky jí pod nohy házet nehodlám. Při řešení manažerských problémů jí ovšem za zády už stát nebudu,“ konstatovala smutně Turníková. Vyjádřila údiv nad tím, že její nástupkyně přichází z Obchodní akademie, nemá manažerskou praxi, může učit jen ekonomické předměty, které se ovšem na humanitně orientovaném Masarykově gymnáziu neučí.

Masarykovo gymnázium od srpna povede učitelka ekonomie na plzeňské Obchodní akademii Olga Matějková. „Masarykovo gymnázium je velice dobré ve výuce cizích jazyků, proto jsem přišla do konkursu s projektem, který to bude podporovat i do budoucna, chtěla bych ale vedle toho na školu přinést něco nového z pohledu ekonoma. Něco, co se týká ekonomické, finanční a právní gramotnosti. Chtěla bych rozšířit znalosti studentů z oblasti pracovního práva, občanského práva nebo živnostenského práva a obchodního zákoníku,“ uvedla pro Regionpodlupou.cz Olga Matějková.

Na obchodní akademii učím od roku 1988, moje manažerské schopnosti nejsou úplně veliké, vedu na škole deset let ekonomickou sekci, řídím kolektiv ekonomů. Právo bych chtěla na škole vyučovat zatím formou volitelného semináře, později ho plánuji zavést i do výuky. Na škole nyní budu vyučovat ekonomický seminář. Mám aprobaci na ekonomické předměty a právo, dále mám pedagogické minimum, aprobaci na jiný předmět nemám,“ dodala nová ředitelka prestižního Masarykova gymnázia, které bylo loni nejlepší školou v rámci Plzeňského kraje ve státních maturitách.

Překvapivý výsledek měl konkurs na ředitele Gymnázia na Mikulášském náměstí. Stávající ředitel Josef Trneček se do konkursu nepřihlásil vzhledem k tomu, že je mu již 67 let. Přihlásil se však jeho zástupce Jan Hosnedl, kterého si ředitel vychovával řadu let jako svého nástupce. Vítězem konkursu se ovšem nakonec stal Petr Mazanec, jenž v současné době působí na učilišti v Sušici. V minulosti byl ředitelem Základní školy v Komenského ulici v Horažďovicích. V květnu 2009 byl z funkce ředitele odvolán z důvodu závažného porušení a neplnění právních povinností vyplývajících z vykonávané funkce. Nedůvěru mu tehdy vyslovilo 18 pedagogů školy.

Krajský radní pro oblast školství Jiří Struček uvedl, že Mazanec má dlouholeté zkušenosti s prací s nadanými žáky v oblasti matematiky a fyziky, dokonce byl za práci s talentovanou mládeží oceněn. O jeho odvolání z vedení školy v Horažďovicích radní Struček věděl, přesto jej označil za velmi kvalitního pedagoga s vynikajícími výsledky a dobrou koncepcí o vedení školy. 

Nového ředitele bude mít také další plzeňské Gymnázium Luďka Pika. Ředitele Jaromíra Kašpara tam vystřídá ve funkci Aleš Janoušek. V tomto případě se jedná o pedagoga, který na škole učí a vede tam španělskou sekci předmětů. Už před konkursem stávající ředitel avizoval, že by vzhledem ke svému věku nezůstával ve funkci celých šest let. Komise zřejmě i proto dala přednost jeho mladšímu kolegovi.    

Fotogalerie

Masarykovo gymnázium v Plzni | Autor: Richard Beneš