Jsme televize vašeho kraje

ČSSD nevyšel pokus o ořezání nákladů na stavbu kulturní fabriky Světovar

Plzeň, publikováno 11.10.2013, autor: Richard Beneš

Vizualizace projektu 4x4 Cultural Factory Světovar | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Naprosto prázdným gestem, které lze chápat jako snahu o získání přízně části voličů, byl pokus plzeňské sociální demokracie, která se pokusila na čtvrtečním jednání zastupitelstva zastavit již schválenou přestavbu bývalého pivovaru Světovar na multifukční kulturní zařízení. Akci již nelze zastavit ani zrušit, výběrové řízení na zhotovitele stavby je těsně před dokončením. To přiznal i sám předkladatel návrhu, ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Svůj pokus, kritizovaný ODS i opozicí, odůvodnil snahou ušetřit v rozpočtu 40 milionů korun na vícepráce, které vznikly během stavby nového divadla.

V kuloárech se ale mluvilo o tom, že sociální demokraté chtějí zmíněným gestem přitáhnout na svoji stranu před volbami voliče ze Slovan, kterým se nelíbí, že v blízkosti jejich domů vznikne kulturní centrum, kde se budou scházet příznivci alternativní kultury, půjde prý o zdroj hluku a budou se tam vyskytovat drogově závislí lidé. Zrušením výběrového řízení by ovšem město riskovalo pokutu ve výši 20 milionů korun. O vypsání výběrového řízení se hlasovalo letos v březnu a podpořili jej všemi svými hlasy i zastupitelé ČSSD.   

Světovar se má podle projektu změnit na kulturní fabriku 4x4 Cultural Factory za 169 milionů korun, která je označována za jednu z vlajkových lodí projektu Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015 (EHMK). V objektu má vzniknout za dalších 109 milionů korun také nový městský archiv. Dotace na oba projekty, kterou město již získalo, pokryje 30 procent nákladů a ve druhém případě dokonce 85 procent nákladů. Sociální demokraté se nyní rozhodli šetřit a přišli s nápadem, že na stavbu kulturní fabriky by stačilo jen 25 milionů korun. „Ten prostor by se upravil tak, aby splňoval bezpečnostní normy. V zásadě by se vymaloval a sloužil by alternativní kultuře tak, jak předpokládala přihláška do EHMK,“ konstatoval náměstek Zrzavecký.

„To si z nás děláte prču? To je naprostý projev politického amatérismu a populismu. Sypete kamkoliv, na fotbalový stadion, na atletický stadion a teď se divíte, že vám chybí peníze. Děláte si alibi, až nebudete mít peníze v rozpočtu," obořil se náměstka Zrzaveckého opoziční zastupitel Ludvík Rösch(Občané.cz).

Takto by měla vypadat

Sociální demokraté snahu o ořezání nákladů na stavbu kulturního centra obhajují tím, že Světovar bude v budoucnu „kanibalizovat“ na ostatních kulturních institucích ve městě a přetáhne jim návštěvníky. To ovšem striktně odmítl primátor Martin Baxa (ODS), který patří mezi zastánce projektu kulturní fabriky. „Světovar nebude nikomu konkurovat a má i vysoký komerční potenciál," řekl primátor. „Projekt je připraven tak, aby byl funkční i po roce 2015, není to v žádném případě zařízení určené jen pro nějakou alternativní kulturu. Zázemí tam získají pro svoji činnost i různé spolky a senioři,“ vysvětlil Baxa.

„Myslím, že to smysl má a nebál bych se toho. Je to na dobrém místě, není tam obydlená zástavba, kolem jsou především firmy. Ani ty peníze, které na to mají jít, nejsou tak hrozné. Ze zahraniční zkušenosti vím, že podobná centra fungují i jinde a nemají tam žádné problémy. Stačí se podívat na naše plzeňské Divadlo pod lampou, tam také nejsou a ani nikdy nebyly žádné problémy,“ konstatoval opoziční zastupitel Marcel Hájek (Občané.cz).

Fotogalerie

Vizualizace projektu 4x4 Cultural Factory Světovar | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz
Takto by měla vypadat "kulturní fabrika" | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz