Jsme televize vašeho kraje

Druhý muž kandidátky TOP 09 prováděl turisty po vlastním zámku v Křimicích

Křimice, publikováno 13.10.2013, autor: Richard Beneš

Jaroslav Lobkowicz ukazuje zrekonstruovanou zámeckou kapli | Autor: Richard Beneš

Málokterý kandidát letošních předčasných sněmovních voleb může pojmout předvolební kampaň tak neotřelým způsobem jako Jaroslav Lobkowicz, který je dvojkou na kandidátce TOP 09 v Plzeňském kraji. Podnikatel v zemědělství a politik, totiž osobně provázel návštěvníky vlastního barokního zámku v Křimicích u Plzně, který je jinak pro veřejnost uzavřen, protože prochází dlouhou rekonstrukcí. Zámecký pán měl na svém panství v sobotu pořádně nabito, na zámek dorazily stovky lidí, Jaroslav Lobkowicz všechny návštěvníky osobně přivítal v opravené zámecké bráně.

Barokní zámek Křimice byl postaven na místě původní tvrze v roce 1732. V roce 1811 byl upraven do empírového stylu. V 50. letech minulého století byl znárodněn a byl využíván jako internát, přičemž byly naprosto zničeny interiéry i rozkraden mobiliář. Později převzalo zámek muzeum, ale ani to nezabránilo tomu, aby zámek chátral dál. Jaroslav Lobkowicz zámek převzal "teoreticky" už v roce 1994, ale Západočeské muzeum tam mělo svoje depozitáře až do roku 2007. Pak uvolňovali postupně jednu místnost po druhé a úplně volný byl zámek až v roce 2008.

Zvědavé návštěvníky zámku okamžitě zaujal záhadný objekt na zámeckém nádvoří zakrytý bedněním. „Je tam zakrytá největší kamenná jezdecká socha na území naší republiky. Jedná se o sv. Jiří bojujícího s drakem. Bohužel je socha v dost špatném stavu a nikdo pořádně neví, jak ji zrestaurovat, jakou použít technologii. Hlavně na to ani nejsou peníze. Vždy jsem si myslel, že se na stavu té sochy nejvíce podepsalo počasí, ale během let se mi přiznalo několik lidí, že v dětství po té soše šplhali a mnohdy z ní něco urazili, ukopli a ulomili,“ vzpomíná Lobkowicz.

Prohlídka se zámeckým pánem přilákala do Křimic davy lidí | Autor: Richard Beneš   

Své hosty pak vzal Jaroslav Lobkowicz do již rekonstruovaných částí zámku i do ještě neopravených křídel, kterých je stále kvůli velké finanční náročnosti většina. První zastávka byla v zámecké kapli, jejíž raritou je třínohý anděl na stropní výmalbě. „Pravděpodobně vznikl přemalováváním kreseb a následnou snahou o jejich restaurování," vysvětlil Jaroslav Lobkowicz. V kapli, která byla prvním zpřístupněným prostorem zámku, se nyní pořádají svatby. Další kroky pak vedly do zrestaurované pracovny a knihovny, která byla dokončena teprve před třemi týdny. Nyní se do ní začnou stěhovat i knihy.

Do Křimic na zámek dorazil i Marek Ženíšek, jednička na kandidátce TOP 09 | Autor: Eva Šafránková

„Tady to byl náš byt, zde jsem vyrůstal s rodiči,“ zavzpomínal před návštěvníky jejich hostitel, když vešli do prostor v přízemí zámku, které jsou v současné době zcela rozkopané. „A k jakým účelům sloužila ta horní podlaží,“ zeptal se jeden z hostů. „Dědeček měl 12 dětí, každý musel někde bydlet. Nahoře byly byty a pokoje, dole byly kuchyně. V zámku bydlelo obvykle až 30 lidí, včetně služebnictva,“ vysvětlil zámecký pán. V roli průvodce pak se skupinami návštěvníků prošel i budoucí zbrojnicí, sklepením a závěr prohlídky byl na terase opravené zámecké věže, odkud je skvostný výhled nejen do parku, ale i na Plzeň a okolí.  

Zájemci o prohlídku zámku, kteří nestihli zavítat do Křimic tuto soboru, mají letos ještě jednu šanci. Jaroslav Lobkowicz otevře brány svého zámku ještě v sobotu 19. října, kdy bude jediná prohlídka a to od 10.00 hodin. 

Z ochozu zámecké věže je krásný výhled na Plzeň a okolí | Autor: Richard Beneš

Fotogalerie

Jaroslav Lobkowicz ukazuje zrekonstruovanou zámeckou kapli | Autor: Richard Beneš
Prohlídka se zámeckým pánem přilákala do Křimic davy lidí | Autor: Richard Beneš
Do Křimic na zámek dorazil i Marek Ženíšek, jednička na kandidátce TOP 09 | Autor: Eva Šafránková
Z ochozu zámecké věže je krásný výhled na Plzeň a okolí | Autor: Richard Beneš
V těchto prostorách zámku žil Jaroslav Lobkowicz jako dítě | Autor: Richard Beneš