Jsme televize vašeho kraje

Předvolební kampaň ODS torpédují černé přelepy volebních materiálů

Plzeň, publikováno 14.10.2013, autor: Richard Beneš

Takto vypadá jeden z billboardů negativní kampaně útočící na lídra kandidátky ODS Jiřího Pospíšila | Autor: ODS Plzeň

Svoji ostrou předvolební kampaň pro sněmovní volby zahájila v pondělí oficiálně i ODS v Plzeňském kraji. Postavena je především na osobnosti lídra a bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, pilíře kampaně tvoří podle jeho slov sedm klíčových kandidátů, kteří mají zkušenost s komunální politikou nebo prošli Parlamentem a Senátem, jako je Jiří Papež, Vladislav Vilímec nebo Luděk Sefzig. Od počátku své kampaně však musí ODS v Plzeňském kraji čelit černému přelepu jejich billboardů ze strany neznámého pachatele a výlepu dalších materiálů, které mají v očích voličů poškodit pravicovou stranu.

Lídr kandidátky ODS Jiří Pospíšil uvedl, že krajská kampaň bude stát do pěti milionů korun, pokud vše proběhne tak jak má. „Jedná se o poloviční rozsah nákladů, než které byly v posledních krajských volbách. Billboardy máme jak krajské, tak i celostátní. My máme vlastních 68 krajských billboardů a 35 celostátních. Zletilým voličům pak rozdáváme i malou lahvičku s červeným vínem. Na konec týdne chystáme ještě jeden vlastní přelep, kterým budeme reagovat na aktuální politickou situaci v zemi. Obsah samozřejmě dopředu nebudeme zveřejňovat,“ řekl Jiří Pospíšil.

„Už nyní čelíme silné antikampani, což je problém, se kterým se potkáváme tradičně, máme své indicie, kdo za tím stojí, určitě za částí té antikampaně je Vít Bárta (VV). Musíme se veřejně ohradit proti stylu antikampaně, kdy nepolemizujeme a nerozporujeme samotný obsah letáků a nálepek. Velmi nám ale vadí, že naši konkurenti cíleně a účelně lepí tento černý výlep na soukromý majetek, obecní majetek a snaží se tak navodit dojem, že se ODS chová bezohledně a že tady polepuje soukromý a obecní majetek. Je to pro nás velký problém, protože je to velmi rafinovaná forma nekalé kampaně, kdy nás nepoškozuje obsah letáčků, ale fakt, že je jimi polepená něčí schránka a jiný soukromý majetek. Nevím, jak voličům sdělit, že to není naše kampaň, ale že jde o snahu, jak nás poškodit. Budeme zvažovat řešení trestně právní cestou, podáváme trestní oznámení, zatím na neznámého pachatele,“ řekl Jiří Pospíšil.

„Volají nám rozčilení lidé, že jsme jim poškodili takovým polepem jejich majetek. Respektuji to, když si někdo zaplatí plochu, kam napíše, že Pospíšil je takový nebo makový. Ale když někdo vylepí černý výlep na soukromý majetek, my s tím nemůžeme nic dělat, tak je to pro nás nepříjemná situace. Na samolepkách je například text „Volte Pospíšila, Volíte ODS“ a moje vyobrazení. Co s tím můžu dělat? Je to na autobusových zastávkách nebo i na dveřích městského úřadu v Přešticích. Poškozuje nás to v očích voličů. Přelepky se objevují maximálně ve vzdálenosti do 20 km od Plzně,“ uvedl Pospíšil.

Kromě Víta Bárty, který se prý k takovým praktikám rád hlásí, by podle vedení plzeňské ODS mohla za antikampaní stát ještě jedna osoba, která v minulosti pro ODS připravovala PR. Jejich pracovní „rozvod“ však nebyl ideální a z organizování antikampaně ji podezírala ODS již loni před krajskými volbami. Její jméno však nezaznělo nahlas, ale v Plzni není žádným tajemstvím, že by se mohlo jednat o Katarínu Jankovou, kterou server Regionpodlupou.cz požádal o vyjádření.

„Sedím doma na zahrádce a parlamentní volby mě vůbec nezajímají. S přelepovací kampaní nemám nic společného. Pan Pospíšil to dělá standardně, že mě obviňuje bez jakéhokoliv důkazu, dělá mi tím ale velkou reklamu. Od té doby co tak činí, se na mě obrací spousta lidí s žádostí o spolupráci,“ uvedla Janková. 

Fotogalerie

Takto vypadá jeden z billboardů negativní kampaně útočící na lídra kandidátky ODS Jiřího Pospíšila | Autor: ODS Plzeň