Jsme televize vašeho kraje

Jiří Pospíšil: Na výsledku voleb závisí mé další angažmá ve vedení ODS a v politice

Plzeň, publikováno 14.10.2013, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Lídr kandidátky ODS pro předčasné sněmovní volby Jiří Pospíšil v pondělí při zahájení ostré fáze předvolební kampaně uvedl, že výsledky voleb v regionu budou pro něho velmi důležité z hlediska dalšího působení na politické scéně a ve vedení ODS. Na výsledcích voleb záleží, zda se má v politice dál angažovat. Straničtí kolegové prý Pospíšila vyzývají, aby se více podílel ve vedení ODS. V současné době je exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil místopředsedou ODS a zastupitelem Plzeňského kraje.

„Podle síly mandátu, který zde v Plzeňském kraji získám, se rozhodnu, zda budu chtít opět kandidovat do vedení ODS a případně na jakou pozici budu aspirovat. Je to pro mě takové malé referendum. Regionální výsledek je pro mě velmi důležitý. Není to o tom, že budeme mít sedm procent a získám jako první na kandidátce poslanecký mandát. Pro mě je důležité každé procento, které dostaneme z hlediska mého dalšího působení uvnitř ODS. Nekandidoval bych znovu na příštím kongresu ODS do vedení strany, pokud bych tady v regionu nezískal nadstandardní mandát. Držím palce Miroslavě Němcové a věřím, že ona bude mít nejlepší výsledek v Praze. A pokud to tak bude, tak má i plnou podporu, aby se ucházela o post šéfky strany. Doufám, že příští vedení ODS bude odrážet volební výsledek,“ řekl Pospíšil.     

Lídr kandidátky se nechal slyšet, že za úspěch ve volbách by považoval jakékoliv dvouciferné číslo v rámci Plzeňského kraje, zisk více než jednoho poslaneckého křesla a chtěl by zůstat nejsilnější pravicovou stranou v regionu. „Kdybychom měli kolem 15 procent, považoval bych to za dobrý výsledek. Tentokrát se nejedná jako v loňských krajských volbách o můj střet s Milanem Chovancem, kdy to bylo vyhrocené. Byl to střet mezi dvěma osobami. Teď to tak není. My se s Milanem Chovancem nyní mediálně ani nijak jinak nepotýkáme. Není to střet dvou koncepcí,“ prohlásil Pospíšil.

Během představení kampaně ODS se Pospíšil nevyhnul ani kritice Babišova hnutí ANO, kterému prorokuje, že dopadne v příštím volebním období tak, jak dopadly po svém volebním úspěchu i Věci veřejné. „Nikdo z nás neví, co pan Babiš jednotlivým lídrům svého hnutí v regionech slíbil, nevíme, co všechno za tím je. Abych já byl zvolen do čela kandidátky, muselo o tom rozhodnout 2000 členů ODS v kraji. O kandidátech pana Babiše rozhodl sám pan Babiš,“ dodal Pospíšil. 

Fotogalerie

Jiří Pospíšil | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz