Jsme televize vašeho kraje

Opozice kritizuje prodloužení smlouvy stávajícímu nájemci slovanské polikliniky

Plzeň, publikováno 16.10.2013, autor: Richard Beneš

Poliklinika Slovany - ilustrační foto | Autor: Archiv - Regionpodlupou.cz

Pod palbu opozice se dostalo na posledním jednání plzeňského zastupitelstva rozhodnutí rady, na základě kterého bude na dalších 10 let prodloužen pronájem polikliniky na Slovanech stávajícímu nájemci, kterým je společnost Městská poliklinika Plzeň. Zastupitelé z TOP 09 a Občané.cz požadovali vysvětlení, proč město zvolilo variantu prodloužení nájmu původnímu nájemci objektu, proti jehož praktikám se v létě i prostřednictvím petice vzbouřili lékaři i další subjekty sídlí v budově. Ti požadovali po městu, aby polikliniku předalo jejich občanskému sdružení Poliklinika Slovany s tím, že se o objekt budou sami starat. Nestalo se tak a náměstek primátora Miloslav Šimák (ČSSD) měl co vysvětlovat.

„Rada města zvolila tu nejméně pracnou a dle mého názoru špatnou variantu. Jedná se o řešení, se kterým 90 procent podnájemníků, lékařů, nesouhlasí, jelikož mají v poslední době velmi špatné zkušenosti se současným nájemcem a někteří dokonce uvažují o ukončení své lékařské praxe v dané lokalitě. Naprosto nerozumím tomu, proč se vedení města nerozhodlo pro variantu svěřit tuto nemovitost do správy Obytné zóny Sylván, která je ve stoprocentním vlastnictví města Plzně a která by s lékaři uzavřela jednotlivé nájemní smlouvy na přímo, bez nějakého prostředníka,“ komentoval rozhodnutí radních Ondřej Ženíšek (TOP 09), předseda KV ZMP.     

Stejného názoru byl i zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz). „Proč se to nepronajme těm lékařům přímo? Ten pronajímatel tak podniká absolutně bez rizika. Proč město nevyčlení ten mezičlánek, se kterým lékaři nejsou spokojeni,“ ptal se Rösch.

Lékařům z polikliniky vadil fakt, že za pronájem budovy společnost Městská poliklinika Plzeň měsíčně platí městu 307 tisíc korun, ale od svých nájemců vybere několikanásobně víc peněz. Lékaři si stěžovali, že firma dál neinvestuje získané peníze do obnovy objektu. Dále poukazovali na skutečnost, že od společnosti Městská poliklinika Plzeň dostávali faktury, kde nebylo blíže specifikováno a rozepsáno, za co všechno vlastně platili. Neměli ale další informace, kolik se platilo například za úklid, energie, strážní službu, vrátnici a různé medicínské služby.

„Stávající nájemce požádal o prodloužení smlouvy, protože chce do objektu investovat a chtěl mít jistotu, že to nebude zbytečné. S lékaři i s jejich právním zástupcem jsem dvakrát jednal a vysvětlil jim rizika vyplývající z dalších variant. Podmínkou pro prodloužení smlouvy je, že do 1. 1. 2015 má nájemce povinnost nastavit rozúčtování jednotlivých služeb, aby bylo naplněno znění nájemní smlouvy. Pak bude smlouva podepsána na dalších deset let,“ řekl Šimák.    

Lékařům se podle nových smluv například nezvýší nájemné, bude sjednáno v původní výši, navýšené jen o míru inflace. Nájemce je povinen hradit náklady spojené s běžnou údržbou a veškeré opravy do částky 10 tisíc korun za každou jednotlivou opravu včetně výměny zařizovacích předmětů. „Teď se jednalo o osudu budovy, současně s podpisem smlouvy s pronajímatelem se musí řada věcí změnit. Budeme v tom období jednat o tom, jaké kroky pronajímatel předpokládá ke zlepšením stavu, jak avizoval v té své žádosti o prodloužení nájemní smlouvy,“ řekl Šimák. V objektu polikliniky na Slovanech je třeba podle jeho slov investovat nemalé finanční prostředky do vybavení, aby mohla být i nadále zajištěna kvalitní lékařská péče a důstojné prostředí pro lékaře i pacienty.  Společnost MP Plzeň je prý připravena za tímto účelem investovat.

Původní smlouva byla s Městskou poliklinikou Plzeň uzavřena 24. listopadu 2004 na dobu určitou 10 let s účinností od 1. ledna 2005 do 31. prosince 2014. Společnost tehdy zvítězila v obchodní veřejné soutěži.

Fotogalerie

Poliklinika Slovany - ilustrační foto | Autor: Archiv - Regionpodlupou.cz