Jsme televize vašeho kraje

Radní připravili novelu vyhlášky, pomůže obchodníkům a zkrášlí centrum města

Plzeň, publikováno 18.10.2013, autor: Richard Beneš

Obchodníci v centru Plzně budou mít možnost využít v hojné míře předsunutá prodejní místa | Autor: Richard Beneš

Plzeňští radní schválili novelu vyhlášky o místním poplatku, kterým se výrazně snižuje platba za předsunutá prodejní místa obchodů. Radnice chce tímto krokem přispět k větší atraktivitě města, především pak na náměstí Republiky a v jeho okolí. Obchody a provozovny budou od příštího roku platit pět korun za metr čtvereční a den za předsunutou prodejní plochu, kde si například na chodník vystaví některé své zboží. Cena za zábor se tak dostává na úroveň předzahrádek před restauracemi a bary. O novele vyhlášky budou zastupitelé hlasovat v listopadu.

„Až doposud platili obchodníci jako za klasický zábor veřejného prostoru například při koncertech. Bylo to tedy dražší, ale také administrativně náročné. Nyní to bude stejné jako u předzahrádek, ale předsunutá prodejní místa budou menší, například dva metry čtvereční. Až doposud byl v platbách za zabrání takového místa chaos a ne všichni obchodníci za něj platili. Nyní se vše naprosto zlegalizuje,“ uvedl náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Předsunutá prodejní místa nelze podle slov náměstka srovnávat s běžným záborem veřejného prostranství. Cílem je zatraktivnit využití předsunutých míst a zpříjemnit tak prostředí historického jádra a širšího centra Plzně. Malí obchodníci na Západě takto běžně lákají kupující.

„Nyní se většina předsunutých míst týká květinářství, a to v 11 případech. V budoucnu může tento prodej zahrnovat i jiný sortiment než květiny. Aby byl vzhled předsunutých míst upraven vzhledově, připravuje Útvar koncepce a rozvoje jednotná pravidla. Obchodníci budou mít možnost dát si před své provozovny krámy například pulty se zeleninou, tabule nebo výstavní skřínky se zbožím,“ řekl Zrzavecký. Za předsunutou formu prodeje, kterou budou schvalovat městské obvody, se považuje plocha veřejného prostranství před provozovnou, na níž se prodává zboží nebo se poskytují služby stejné jako v obchodě.

K další změně ve vyhlášce dochází přidáním nových osvobození, která se týkají nadací a nadačních fondů, u nichž je statutární město Plzeň zakladatelem, obecně prospěšné společnosti Plzeň 2015 a dále fyzických a právnických osob, které užívají veřejné prostranství na základě uzavřené platné smlouvy o spolupráci na akce, u nichž dochází k naplnění cílů projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.

Město Plzeň, které bude v roce 2015 evropským hlavním městem kultury, už předloni v červenci výrazně snížilo majitelům a provozovatelů restaurací, barů a cukráren ceny za pronájem městských ploch na předzahrádky. Z původních 15 korun, platných od roku 2003, na pět korun za metr čtvereční a den. Výrazně to zvýšilo počet předzahrádek v centru, které se tím oživilo. Předtím byly na náměstí pouze tři předzahrádky. Zvýšila se také jejich kvalita, mají dřevěný mobiliář a podobný vzhled. 

Fotogalerie

Obchodníci v centru Plzně budou mít možnost využít v hojné míře předsunutá prodejní místa | Autor: Richard Beneš