Jsme televize vašeho kraje

Herec a režisér kandidující za Stranu zelených vede kampaň v češtině a romštině

Plzeňský kraj, publikováno 18.10.2013, autor: Richard Beneš

David Tišer v akci během své předvolební kampaně, kdy navštěvuje vyloučené lokality | Autor: Strana zelených

Dvojjazyčnou předvolební kampaň zaměřenou na romskou menšinu vede v Plzeňském kraji pedagog, herec Národního divadla, režisér, student Univerzity Karlovy a občanský aktivista David Tišer, kandidující na třetím místě kandidátky Strany zelených. Kampaň vede v češtině, a jak už může naznačit jeho jméno, také v romštině. Navštěvuje vyloučené lokality v regionu, za který kandiduje. Chce však oslovit všechny Romy v České republice.

Plakáty, letáky, ale i oficiální facebooková stránka Davida Tišera www.facebook.com/davidtiserdoparlamentu je psána současně dvěma jazyky. Romsky i česky popisuje David Tišer problémy svých voličů a nabízí jejich řešení.

„Mluvím o romských problémech romsky, tak se problémy nejlépe vyřeší, protože se neztratí v překladu,“ říká Tišer s tím, že romština mu usnadňuje komunikaci. Sám objíždí vyloučené lokality, kde jiného politika dosud nepotkal. A s místními hovoří česky i romsky.

Romština ve volební kampani je v českém prostředí zcela unikátní věc. Tím spíš, že Tišer kandiduje za majoritní, neromskou Stranu Zelených. Ta má ve svém volebním programu komplexní návrh, jak řešit situaci v „romských ghettech“, jak vyvést občany ohrožené chudobou ze sociálního vyloučení a odstranit napětí mezi Romy a většinovou společností. I to je priorita Davida Tišera.

Podle Tišera většinu romských rodin každodenně trápí především nedostatek pracovních příležitostí a nevyhovující bydlení. „Jednou z příčin, která je velmi bagatelizována je diskriminace Romů v přístupu na pracovní trh,“ říká Tišer. Romština je jedním z hlavních atributů romské kultury. „Zůstala nám i přes to, že Romům bylo několik desetiletí zakazováno mateřštinu používat,“ odhaluje Tišer jeho národní hrdost, ke které se vždy sám k romství hrdě hlásil a aktivně podporoval romskou kulturu.

Podle průzkumu European Roma Rights Centre z července 2013 žije v ČR minimálně 250 000 Romů. Přesná čísla o tom, kolik z nich romštinou mluví, respektive jí považuje za svou mateřštinu, neexistují. Podle odhadů odborníků by to ale mohlo být kolem dvou třetin, což představuje 150 000 až 200 000 Romů.

Fotogalerie

David Tišer v akci během své předvolební kampaně, kdy navštěvuje vyloučené lokality | Autor: Strana zelených