Jsme televize vašeho kraje

Termín voleb a krásné počasí vzbudilo u lidí značný zájem o průkazy voličů

Plzeň, publikováno 24.10.2013, autor: Richard Beneš

Volby - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Díky termínu předčasných parlamentních voleb, které se konají o víkendu, jenž je prodloužen pondělním státním svátkem se rekordně zvýšil zájem občanů o vystavení voličských průkazů. Lidé se chystají během víkendu, kdy má pokračovat teplé počasí, na své chaty a chalupy, nebo si zařizují pobyty na horách. Především v rekreačních střediscích v oblasti Šumavy se volební komise snaží dopředu zásobit velkým počtem hlasovacích lístků, aby pokryly očekávaný nápor voličů z řad turistů.

Jen v Plzni vydali úředníci na městských obvodech více než 2200 voličských průkazů, což představuje historické maximum a zájem vysoce překonal počet voličských průkazů na prezidentské volby. „Na průkazy voličů se v Plzni během úředních dnů v pondělí a ve středu stály fronty,“ uvedl vedoucí odboru správních činností plzeňského magistrátu Roman Matoušek.

Nezvykle vysoký zájem o voličské průkazy byl také v Klatovech, kde městský úřad vydal do středy 255 průkazů. Během předchozích voleb si podle slov tajemníka úřadu Miroslava Šafaříka požádalo o průkazy obvykle jen kolem 200 voličů. Značný zájem o průkazy zaznamenali i v dalších okresních městech regionu. Na radnici v Domažlicích vydali úředníci 105 průkazů, v Rokycanech 142 a v Tachově 140 průkazů.  

Volební komise ve vyhlášených rekreačních centrech Šumavy v Železné Rudě, Horské Kvildě nebo na Modravě se musely zásobit dostatečným množstvím volebních lístků, aby se neopakovala situace z druhého kola prezidentských voleb, kdy se k urnám dostavilo nečekané množství zimních návštěvníků hor. Hlasovací lístky tehdy rychle docházely a členové některých komisí je pak dodatečně sháněli, aby uspokojili zájem všech voličů.

Záplavu voličů očekávají v nadcházejících sněmovních volbách v Železné Rudě, kde je 1267 domácích voličů. „Během loňských prezidentských voleb v Železné Rudě volilo více jak 400 občanů s průkazy voličů, předpokládáme, že tentokrát bude zájem stejný, možná i větší. Každopádně připraveni jsme a hlasovacích lístků máme dostatečné množství,“ uvedl starosta Železné Rudy Michal Šnebergr (ODS).

Zásobu hlasovacích lístků si vytvořili v Horské Kvildě a podle slov starostky Simony Hnátkové (BEZPP) mají domluvu s kašperskohorskou radnicí, kam mohou dojet v případě potřeby pro další hlasovací lístky. Podobně je na tom se zásobami i další šumavská obec Modrava, kde ve druhém kole prezidentských voleb přišlo k urně vedle padesátky místních obyvatel, dalších 180 lidí na voličský průkaz.  

Fotogalerie

Volby - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš